Řekla bych velmi efektní a ne až tak náročný dezert, kterým před návštěvou zaručeně zazáříte. A těch možností co je... Můžete ji plnit čokoládou, ořechy, rozvařeným ovocem, v podstatě čímkoliv. Já tentokrát šla do borůvek, kterých se nám doma sešlo dost a nebylo mi jich výjimečně líto použít do dezertu, protože většinou je spořádám jen tak. Ale pokud si recept chcete extra ulehčit, sáhněte po již připraveném džemu nebo třeba i povidlech...
Babka s borůvkovým džemem (V)
Džem
- 125 g borůvek
- 40 g kokosového/třtinového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička citrónové šťávy
Těsto
- 300 g hladké špaldové mouky
- 75 g pohankové mouky
- 40 g kokosového/třtinového cukru
- 1 balení sušeného droždí
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
- 100 g rostlinného tuku typu Bio Alsan
- 165 g rostlinného mléka, např mandlové
Cukrová poleva
- 50 g kokosového/třtinového cukru
- 30 g vody
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Chlebíčkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Začneme přípravou džemu. Borůvky omyjeme a rozvaříme s cukrem, škrobem a citrónovou šťávou. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout a ztuhnout. Kdo si chce práci ulehčit, může klidně sáhnout po džemu z loňska.
Na těsto ve velké míse smícháme špaldovou mouku s pohankovou, cukrem, droždím, skořicí a solí. Přilijeme rozehřátý tuk, mléko a pomocí rukou či robota zpracujeme v hladké, pružné těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě, až nám těsto zdvojnásobí objem. Můžeme dát klidně kynout i do lednice přes noc.
Poté těsto rozválíme na tenký plát. Pomažeme jej džemem a pevně zarolujeme. Měla by nám vzniknout taková roláda. Tu podélně rozpůlíme pomocí ostrého nože a tyto dva vzniklé válečky volně zapleteme. Ideálně tak, aby byly vidět na řezu. Vzniklý cop přeneseme do chlebíčkové formy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě hodinu kynout.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 40 minut. Mezitím si připravíme polevu. Cukr přivedeme k varu s vodou, zmírníme plamen a necháme cukr rozpustit. Upečenou babku poté poléváme cukrovím rozvarem a po vychladnutí krájíme.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)