Babka s borůvkovým džemem (V)

 

Řekla bych velmi efektní a ne až tak náročný dezert, kterým před návštěvou zaručeně zazáříte. A těch možností co je... Můžete ji plnit čokoládou, ořechy, rozvařeným ovocem, v podstatě čímkoliv. Já tentokrát šla do borůvek, kterých se nám doma sešlo dost a nebylo mi jich výjimečně líto použít do dezertu, protože většinou je spořádám jen tak. Ale pokud si recept chcete extra ulehčit, sáhněte po již připraveném džemu nebo třeba i povidlech...




Babka s borůvkovým džemem (V)


Džem

  • 125 g borůvek
  • 40 g kokosového/třtinového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička citrónové šťávy


Těsto

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 75 g pohankové mouky
  • 40 g kokosového/třtinového cukru
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 100 g rostlinného tuku typu Bio Alsan
  • 165 g rostlinného mléka, např mandlové


Cukrová poleva

  • 50 g kokosového/třtinového cukru
  • 30 g vody


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Chlebíčkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. 

Začneme přípravou džemu. Borůvky omyjeme a rozvaříme s cukrem, škrobem a citrónovou šťávou. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout a ztuhnout. Kdo si chce práci ulehčit, může klidně sáhnout po džemu z loňska. 


Na těsto ve velké míse smícháme špaldovou mouku s pohankovou, cukrem, droždím, skořicí a solí. Přilijeme rozehřátý tuk, mléko a pomocí rukou či robota zpracujeme v hladké, pružné těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě, až nám těsto zdvojnásobí objem. Můžeme dát klidně kynout i do lednice přes noc. 


Poté těsto rozválíme na tenký plát. Pomažeme jej džemem a pevně zarolujeme. Měla by nám vzniknout taková roláda. Tu podélně rozpůlíme pomocí ostrého nože a tyto dva vzniklé válečky volně zapleteme. Ideálně tak, aby byly vidět na řezu. Vzniklý cop přeneseme do chlebíčkové formy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě hodinu kynout. 


Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 40 minut. Mezitím si připravíme polevu. Cukr přivedeme k varu s vodou, zmírníme plamen a necháme cukr rozpustit. Upečenou babku poté poléváme cukrovím rozvarem a po vychladnutí krájíme. 



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)