Každoroční "problém" nadúrody cuket vyřeší tento recept na chlebíček. Je krásně vláčný, jak už to tak většinou bývá, když do těsta přihodíte nějakou tu zeleninu jako mrkev, řepu nebo právě tu cuketu. Na blogu už najdete jeden recept na cuketový chlebíček, ale ten konzistencí připomíná spíše banana bread a je doplněný oříšky. Tento je ultra čokoládový a vyloženě se na jazyku rozpadá...
Cuketový chlebíček s čokoládou (V)
(chlebíčková forma)
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 g pohankové mouky
- 150 g kokosového/třtinového cukru
- 1 lžíce drcených lněných semínek
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- špetka vanilkového prášku
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 200 g ovesného mléka
- 1 lžička jablečného octa
- 85 g řepkového oleje
- 190 g nastrouhané cukety
- 100 g hořké čokolády
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme.
Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s pohankovou, cukrem, lněným semínkem, práškem do pečiva, špetkou soli, vanilkovým práškem, skořicí, muškátovým oříškem.
Mléko prošleháme s jablečným octem a odložíme stranou. Poté jej smícháme s řepkovým olejem a přilijeme k sypké směsi. Přidáme nastrouhanou cuketu, nasekanou čokoládu a zpracujeme v kompaktní hmotu.
Těsto přendáme do chlebíčkové formy a pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu. Necháme zcela vychladnout, a až poté krájíme.
Neměla jsem lněná semínka, tak jsem dala chia. A chlebíček zmizel raketovou rychlostí, příště zkusím přidat rozinky. Děkuju za recept, Eva
OdpovědětVymazatjá děkuji za komentář, s rozinkami musí být taky super
VymazatDobrý den, jsou opravdu pečícího prášku dvě lžíce, ne dvě lžičky?
OdpovědětVymazatDobrý den, ano máte pravdu, 2 lžičky stačí. děkuji za upozornění, již jsem recept opravila
Vymazat