Bezlepková bublanina se švestkami, borůvkami a pistáciemi (V)

 

Úroda ovoce a rozlítané léto si říká o další velmi jednoduchý recept, který umícháte během 15 minut a do hodiny máte provoněný byt touto úžasnou bublaninou. Tentokrát jsem se pokusila o bezlepkovou variantu, protože receptů na klasickou bublaninu najdete tady na blogu, ale všude jinde spoustu. Sáhla jsem po pohankové, rýžové mouce, což je taková klasika a doplnila je ještě mletými mandlemi. I díky nim je těsto krásně vláčné a nemusíte se bát, že by vás dusilo...



Bezlepková bublanina se švestkami, borůvkami a pistáciemi (V)


(Dortová forma o průměru 23 cm)


  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1/2 hrnku rýžové mouky
  • 1 hrnek mletých mandlí
  • 1/4 hrnku drcených lněných semínek
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 a 1/2 hrnku prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku rýžového sirupu či jiného tekutého sladidla
  • 1 hrnek rostlinného mléka např. ovesné
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1/4 hrnku řepkového oleje
  • cca 4 - 6 švestek + hrst borůvek do těsta
  • 6 švestek + hrst borůvek na ozdobu
  • hrst nasekaných pistácií
  • hrst plátků mandlí


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme. 


Mléko smícháme s jablečným octem a odložíme stranou. 


Ve velké míse smícháme pohankovou mouku s rýžovou, mandlemi, lněnými semínky, sodou, práškem do pečiva a špetkou soli. 


Rýžový sirup prošleháme s mlékem a olejem. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu. Na závěr přimícháme omyté a nakrájené švestky, borůvky a přendáme do dortové formy. Povrch ozdobíme zbytkem ovoce, ořechy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 45 minut. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)