Citrónová bábovka s borůvkami (V)

 

Jednou z mých slabostí jsou bábovky. Nejradši bych měla doma všechny tvary světa, což samozřejmě není reálný. Proto se snažím krotit a udržovat doma "rozumné" množství forem, které budu pravidelně využívat. 


Ráda bych vám představila tuto svoji novou krásku od Nordic Ware. Pořídila jsem ji zde. Je to menší forma, ale takovou jsem právě hledala, když chci upéct něco menšího, abychom velkou bábovku nejedli týden... S vyklápěním jsem neměla žádný problém. Stačilo formu vystříkat olejem ve spreji a vysypat moukou.




Citrónová bábovka s borůvkami (V)


(bábovková forma 1,18 l)


  • 180 ml rostlinného mléka např. ovesného
  • 1 lžička jablečného octa
  • 2 lžíce rostlinného jogurtu např. kokosového
  • 280 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • špetka vanilkového prášku
  • 1 lžíce sójové mouky
  • kůra z 1/2 Bio citrónu
  • 125 g rostlinného tuku typu Alsan Bio
  • 120 g kokosového/třtinového cukru
  • 100 g borůvek


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Bábovkovou formu vystříkáme olejem ve spreji a vysypeme moukou. 


Mléko prošleháme s octem, jogurtem a odložíme stranou. Borůvky posypeme jemně moukou. Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, špetkou soli, vanilkovým práškem, sójovou moukou a citrónovou kůrou. 


Povolený tuk vyšleháme s cukrem do pěny. Přilijeme mléko a důkladně promícháme. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu. Na závěr opatrně zapracujeme borůvky. 


Těsto přelijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 50 minut. Necháme alespoň 10 minut vychladnout, a až poté vyklopíme. Bábovku krájíme až zcela vychlazenou. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)