Podzim je v plném proudu a to si žádá ten pravý podzimní koláč.... hrušky s čokoládou, kardamomem, lískovými oříšky... to si úplně říká o teplou deku, čaj a nějaký pěkný film :-) Koláč je velmi jednoduchý a přitom vypadá moc pěkně, takže bych se jej rozhodně nestyděla jej servírovat návštěvě i na oslavě.
Čokoládový koláč s hruškami a kardamomem
(dortová forma o průměru 23 cm)
- 220 g hladké špaldové mouky
- 40 g raw kakaového prášku
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- špetka vanilkového prášku
- 1/2 lžičky kardamomu
- 50 g kakaových bobů
- 50 g nasekané hořké čokolády
- 80 ml rýžového sirupu
- 80 ml řepkového oleje
- 160 ml studené vody
- 1 lžička jablečného octa
- 2 zralé hrušky
- hrst lískových oříšků
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
Ve velké míse smícháme mouku s kakaovým práškem, práškem do pečiva, jedlou sodou, špetkou soli, vanilkovým práškem, kardamomem, kakaovými boby a hořkou čokoládou.
V menší misce prošleháme rýžový sirup s řepkovým olejem, vodou, jablečným octem. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu.
Těsto přelijeme do dortové formy, poklademe na tenké plátky nakrájenými hruškami, nasekanými oříšky a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na půl hodiny.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)