Lískovo-čokoládový chlebíček (V)



Pochmurné počasí si říká o pořádnou nálož čokolády a oříšků... a přesně takový je tento chlebíček. Jak už jsem mockrát psala, chlebíčky patří mezi moje oblíbené pečené "dobroty". Je to asi díky jednoduchosti přípravy, ale také svou variabilností. Můžete si s nimi tak vyhrát, že zdatně zastoupí kdejaký dort a stejně tak se můžou parádně hodit do batohu na výlet. 

Tento je fakt narvaný ořechy a jde to z něj pořádně cítit, je takový hutnější, minimálně slazený, ale nejde to vůbec poznat, ořechy a čokoláda udělají své. Já volila 85% čokoládu, ale výběr nechám samozřejmě na vašich preferencích. 

Pokud byste chlebíček chtěli podávat na nějaké oslavě či slavnostnější příležitosti, určitě bych si vyhrála i se servírováním. Já miluji všemožná prkénka. Třeba tohle moje nejmilovanější mramorové. Téměř totožné jsem teď viděla na Zalando Lounge, tak případně mrkněte :-) Dost se ty kampaně točí, ale vždy bych tam toho pokoupila až až...



Lískovo-čokoládový chlebíček (V)


Chlebíček

  • 200 g pomletých lískových ořechů
  • 200 g hladké špaldové mouky 
  • 60 g kokosového/třtinového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 200 ml ovesného mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 150 rostlinného tuku typu Alsan Bio
  • 2 lžíce jablečného pyré
  • 60 g hořké vysokoprocentní čokolády
  • hrst kakaových bobů


Polevu

  • 60 g hořké vysokoprocentní čokolády
  • 2 lžíce kokosového oleje. 
  • hrst nasekaných lískových ořechů
  • čokoládové pecičky



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme. 


Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s mletými ořechy, cukrem, sodou. V menší misce prošleháme mléko s octem, rozehřátým tukem, pyré a odložíme stranou na chvíli. Poté tekutou směs přilejeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu. Na závěr opatrně vmícháme nasekanou čokoládu a kakaové boby. 


Tu přendáme do chlebíčkové formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 60 minut. 


Mezitím si připravíme polevu. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni s kokosovým olejem. 


Necháme zcela vychladnout, a až poté polijeme polevou a posypeme nasekanými oříšky a čokoládovými peckami. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)