Dýňové šneky (V)

 

Přijde mi, že šneky se obecně těší velké oblibě. Ať už klasické skořicové, tak nejrůznější obměny. U nás nejsme výjimkou, prostě je milujeme. Proto tu mám pro vás již třetí verzi - klasické skořicové, jahodové a teď dýňové, protože teď se cpe dýně všude. A já se vůbec nebráním. nebyl by to podzim bez dýňové polévky, risotta...





Dýňové šneky (V)


(12 ks - malý plech)


Kvásek 

  • 60 ml teplé vody
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru


Těsto

  • 50 g kokosového/třtinového cukru
  • 240 ml mandlového mléka
  • 50 g Bio Alsanu či jiného rostlinného tuku
  • 80 g dýňového pyré
  • 550 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžíce pumpkin spice
  • špetka soli


Náplň

  • 100 g Bio Alsanu či jiného rostlinného tuku
  • 65 g kokosového/třtinového cukru
  • pumpkin spice dle chuti


Poleva

  • 50 g mletého třtinového cukru
  • 50 g Bio Alsanu či jiného rostlinného tuku
  • pumpkin spice dle chuti


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech/zapékací nádobu vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme. 

Začneme přípravou kvásku. V teplé vodě rozšleháme droždí s cukrem a odložíme stranou. 

Mezitím ve velké míse prošleháme cukr s mandlovým mlékem, rozehřátým tukem a dýňovým pyré. Opatrně přidáme kvásek, mouku, špetku soli, pumpkin spice a zpracujeme v kompaktní těsto. To přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout. Já ráda nechávám kynout přes noc v lednici. 

Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, potřeme jej změklým tukem, posypeme cukrem, pumpkin spice a opatrně zarolujeme. Takto vzniklou rolku rozdělíme na 12 ks. Mně se osvědčilo dělit pomocí nitě. 

Rozdělíme na plech a necháme ještě půl hodiny kynout. Můžeme potřít rozehřátým tukem, aby byly ještě vláčnější.

Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. Mezitím připravíme polevu. Cukr rozmícháme s tukem a pumpkin spice. 

Upečené rolky potřeme polevou a můžeme podávat.



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)