Přijde mi, že šneky se obecně těší velké oblibě. Ať už klasické skořicové, tak nejrůznější obměny. U nás nejsme výjimkou, prostě je milujeme. Proto tu mám pro vás již třetí verzi - klasické skořicové, jahodové a teď dýňové, protože teď se cpe dýně všude. A já se vůbec nebráním. nebyl by to podzim bez dýňové polévky, risotta...
Dýňové šneky (V)
(12 ks - malý plech)
Kvásek
- 60 ml teplé vody
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 1 lžíce cukru
Těsto
- 50 g kokosového/třtinového cukru
- 240 ml mandlového mléka
- 50 g Bio Alsanu či jiného rostlinného tuku
- 80 g dýňového pyré
- 550 g hladké špaldové mouky
- 1 lžíce pumpkin spice
- špetka soli
Náplň
- 100 g Bio Alsanu či jiného rostlinného tuku
- 65 g kokosového/třtinového cukru
- pumpkin spice dle chuti
Poleva
- 50 g mletého třtinového cukru
- 50 g Bio Alsanu či jiného rostlinného tuku
- pumpkin spice dle chuti
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech/zapékací nádobu vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme.
Začneme přípravou kvásku. V teplé vodě rozšleháme droždí s cukrem a odložíme stranou.
Mezitím ve velké míse prošleháme cukr s mandlovým mlékem, rozehřátým tukem a dýňovým pyré. Opatrně přidáme kvásek, mouku, špetku soli, pumpkin spice a zpracujeme v kompaktní těsto. To přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout. Já ráda nechávám kynout přes noc v lednici.
Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, potřeme jej změklým tukem, posypeme cukrem, pumpkin spice a opatrně zarolujeme. Takto vzniklou rolku rozdělíme na 12 ks. Mně se osvědčilo dělit pomocí nitě.
Rozdělíme na plech a necháme ještě půl hodiny kynout. Můžeme potřít rozehřátým tukem, aby byly ještě vláčnější.
Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. Mezitím připravíme polevu. Cukr rozmícháme s tukem a pumpkin spice.
Upečené rolky potřeme polevou a můžeme podávat.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)