Muffiny, co voní podzimem... to jsou tyhle jablečné s drobenkou. Voní po skořici a jsou tak moc vláčné, že jeden muffin Vám nebude stačit. Svoje dělá i obsažené mleté vlašské ořechy, které prostě zbožňuji a myslím, že se skvěle hodí k jablkům.
Jablečné muffiny s drobenkou (V)
(12 ks)
Těsto
- 1 a 1/4 hrnku rostlinného mléka
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžíce drcených lněných semínek
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 1 hrnek jemně mletých ovesných vloček
- 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1/3 hrnku kokosového/třtinového cukru
- 1/3 hrnku kokosového oleje
- cca 120 g ostrouhaného nakrájeného jablka
Drobenka
- 2 lžíce ovesných vloček
- 2 lžíce hladké špaldové mouky
- 2 lžíce kokosového/třtinového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžíce kokosového oleje
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Muffinovou formu naplníme papírovými košíčky či vymažeme a vysypeme.
Mléko smícháme s jablečným octem, lněnými semínky a doložíme stranou. Ve velké míse smícháme mouku s vločkami, mletými ořechy, práškem do pečiva, sodou, solí, skořicí a cukrem.
K sypké směsi přilijeme tekutou, rozehřátý kokosový olej a zpracujeme v kompaktní hmotu. Na závěr opatrně vmícháme nasekaná jablka. Těsto klademe pomocí lžičky do muffinové formy a posypeme drobenkou.
Tu si připravíme smícháním ovesných vloček, špaldové mouky, cukru, skořice a kokosového oleje. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
Teda vypadá fakt jako hodně super. Teď přemýšlím nad tím, že bych zajistila catering na jedno školení, kde budeme probírat konferenční systémy. Jsme v práci domluvené, že každý udělá nebo koupí něco a prostě se tak nějak složíme. Že se nebude najímat klasický catering. A že bych se teda vrhla na sladká? Proč by ne, že? :)
OdpovědětVymazat