Dýňová bábovka (V)

 

Dýni si užívám stále plnými doušky. To je dýňový krém, risotto, dýňové těstoviny... no plánů mám ještě dost. Musí se u nás objevit osvědčené klasiky i nějaké novinky. Z novinek tu mám pro vás recept na tu nejvláčnější bábovku. Recept není nijak náročný, jen je třeba si připravit dýňové pyré, pokud neseženete v obchodě. Stačí dýni vydlabat, případně oloupat (hokkaido není třeba), nakrájet a uvařit či upéct, a poté jen rozmixovat pomocí tyčového mixéru s troškou vody. Doporučuji připravit pyré více, a pak jej zařadit třeba do ovesné kaše, smoothie... odkaz na recept na domácí pumpkin spice najdete níže. 



Dýňová bábovka (V)  


  • 350 g hladké špaldové mouky 
  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g kokosového/třtinového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce pumpkin spice
  • špetka soli
  • špetka vanilkového prášku
  • 400 g dýňového pyré
  • 200 g jablečného pyré
  • 140 g řepkového oleje
  • 100 g vlašských ořechů



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Bábovkovou formu vystříkáme olejem ve spreji a vysypeme moukou. 


Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s mandlovou, cukrem, škrobem, práškem do pečiva, jedlou sodou, pumpkin spice, špetkou soli a vanilkovým práškem.


V menší mise prošleháme dýňové pyré s jablečným a řepkovým olejem.. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu. Na závěr opatrně vmícháme nasekané vlašské ořechy.


Těsto přelijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 50 - 60 minut. Necháme alespoň 10 minut vychladnout, a až poté vyklopíme. Bábovku krájíme až zcela vychlazenou. Můžeme pocukrovat. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)