Tradice svatomartinských rohlíčků se u nás doma nikdy nenosila, ale jak jde o tradice.... přijmu hrozně ráda každou novou. A tak jsem letos poprvé zkusila tyto rohlíčky. Svatomartinské rohlíčky najdete v zásadě ve dvou variantách, kynuté a nekynuté. Já se vrhla na tu rychlejší a jednodušší, nekynuté. Těsto připomíná křehké, protože je plné tuku a smetany. Mně osobně rohlíčky chutnají víc až následující den, ale i ještě teplé jsou božské....
Svatomartinské rohlíčky (V)
(14 ks)
Těsto
- 200 g hladké špaldové mouky
- 125 g tuku typu Bio Alsan
- 100 g kokosové zakysané smetany
- špetka soli
Ořechová náplň
- 90 g mletých vlašských ořechů
- 40 g kokosového/třtinového cukru
- 50 ml ovesného mléka
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky Bio citrónové kůry
Na dokončení
- ovesné mléko
- mletý cukr
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem.
Začneme přípravou těsta. Ve velké míse smícháme mouku s tukem, smetanou a solí. Pomocí rukou zpracujeme v kompaktní hmotu. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočívat do lednice alespoň na hodinu.
Mezitím si připravíme ořechovou náplň. Mleté ořechy povaříme spolu s cukrem, mlékem, skořicí a citrónovou kůrou. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a můžeme dát do lednice, aby náplň pěkně ztuhla.
Těsto rozválíme ideálně do tvaru kola a rozkrájíme jej na trojúhelníky. V mém případě nejprve na 6 dílů, a druhou polovinu těsta pak na 8.
Těsto poklademe ořechovou náplní a zarolujeme. Rohlíčky přeneseme na plech, potřeme ještě mlékem a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut. Před podáváním můžete ještě pocukrovat.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)