Išelské dortíčky (V)

 


Išelské dortíčky doma pečeme snad odjakživa, lépe řečeno mamka. Tohle cukroví šlo vždy mimo mě, moje doména jsou vosí hnízda, štola, vánočka atd. Máme to tak trošku po těch letech rozdělené, něco pečeme společně, něco připravuje ten... Každopádně mi připadaly vždy strašně složité, nejprve upéct kolečka, připravit krém, slepit, máčet v čokoládě.... no co vám budu... opravdu nejde o nejjednodušší cukroví, ale stojí za to. Poprosila jsem mamku o náš rodinný recept a pokusila se jej přetvořit do "zdravější" podoby. Čtěte, pořád jde o sladkost,  a takto bych i ke všem dezertům, moučníkům, cukrovím přistupovala, jen nejsou plné bílé mouky, cukru....


Když jsem se pokusila něco o původu Išelských dortíčků dohledat, trošku jsem se zastyděla. Vůbec mi nedošlo, že název se pojí k lázeňskému městečku Bad Ischl, kde si je oblíbil během letních měsíců císař František Josef. Letos jsme během dovolené v Rakousku právě v Bad Ischlu pár hodin strávili a zavítali i do slavné cukrárny Zauner, tak si jen představuju, jak to asi tehdá vypadalo...



Išelské dortíčky (V)


(cca 40 slepených ks)


Těsto

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 60 g kokosového/třtinového cukru
  • 3 lžíce raw kakaového prášku
  • 180 g tuku typu Bio Alsan


Krém

  • 50 g tuku typu Bio Alsan
  • 50 g mletého cukru
  • 20 g mletých vlašských ořechů


Na dokončení

  • 100 g hořké čokolády
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • pekanové, vlašské ořechy


Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. 


Začneme přípravou těsta. Ve velké míse smícháme mouku s ořechy, cukrem, kakaovým práškem,  tukem a rukama zpracujeme v těsto. 


Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočívat do lednice přes noc. 


Následující den těsto vyválíme na cca 4 mm a vykrajujeme oblíbené tvary, já zvolila kolečka. Rozložíme je na plech a pečeme v předehřáté troubě zhruba 12 minut. 


Mezitím si můžeme připravit krém. Tuk vyšleháme pomocí ručního šlehače či robotu. Přidáme ořechy, cukr a ještě chvíli šleháme. 


Kolečka slepujeme krémem a dáme chladit do lednice či balkon. Až ztuhlá kolečka poléváme čokoládou a zdobíme ořechy.


Na polevu si jen ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem. 


0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)