Tohle klasické staročeské cukroví znám už dlouho, ale upřímně jsme ho doma nikdy nepekli. Přitom je to taková rychlovka... přesně takto si představuju, tu bleskovku, když nestíháte a přesto chcete na stůl nějaké to cukroví nebo děti přijdou s tím, že mají zítra besídku a potřebují krabičku cukroví (přesně tak, jak jsme to dělávaly my)
Variant na toto cukroví jsem viděla více. Někdo je připravuje s lískovými ořechy, někdo s vlašskými. Někdo ještě do těsta přidává kakaový prášek.... mně se vizuálně líbí víc lískové ořechy, ale příště určitě vyzkouším i s vlašskými.
Masarykovo cukroví (V)
(cca 30 ks)
- 100 g lískových ořechů
- 170 g hladké špaldové mouky
- 60 g kokosového/třtinového cukru
- 120 g tuku typu Bio Alsan
- mletý cukr
Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. Ořechy namočíme předem do vody, alespoň na půlhodinu, ideálně hodiny dvě.
Ve velké míse smícháme mouku s cukrem, tukem a rukama zpracujeme těsto. Na závěr zapracujeme ořechy.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vytvarujeme do tvaru válečku, zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočívat do lednice přes noc.
Následující den ostrým nožem nakrájíme na cca 1 cm silná kolečka. Rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut.
Ještě teplé obalujeme v cukru.
Moc Vás zdravím, chtěla bych se jenom zeptat, v jaké teplotě má být tuk...? Použila bych klasické máslo...:)
OdpovědětVymazatPředem děkuji a přeji krásný advent. :)
Alu