Vánočka (V)

 


Bez vánočky by to nebyla snídaně na Štědrý den :-) taky to tak máte? už pár let každoročně peču štolu i vánočku. Jeden rok jsem zkoušela i panettone, ale to nás tolik neoslovilo. Vánočka je prostě vánočka, v něčem zůstávám klasikem... A upřímně, asi není žádný dezert, který by mi udělal takovou radost, když se povede, protože vánočku nějak vnitřně považuju za vyšší dívčí. Ale to vás nechci odradit od pečení, naopak určitě ji zkuste.




Vánočka (V)


Kvásek

  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 50 ml ovesné smetany


Vánočka

  • 50 g nesířených rozinek
  • 2 lžíce rum
  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 3 lžíce sójové mouky
  • 80 g kokosového/třtinového cukru
  • kůra z 1/2 bio citrónu
  • špetka soli
  • 100 ml ovesné smetany
  • 100 g tuku typu Bio Alsan


Na dokončení

  • 3 lžíce ovesného mléka
  • 1 lžíce tuku typu bio Alsan
  • plátky mandlí


Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. Rozinky namočíme v rumu, čím déle, tím lépe.


Začneme přípravou kvásku. Droždí rozdrobíme do malé misky, zasypeme jej cukrem a prošleháme s ohřátou smetanou. Pozor, aby nebyla příliš horká. Odložíme stranou a necháme vzejít kvásek. 


Ve velké míse smícháme špaldovou mouku se sójovou, cukrem, citrónovou kůrou a špetkou soli. Přilijeme smetanu, rozehřátý tuk, kvásek a rukama či v robotu zpracujeme těsto. 


Zaprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou či potravinovou fólií, aby neosychalo a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Já ráda nechávám kynout v lednici přes noc. 


Po hodině či následující den rozdělíme těsto na 9 kousků. Rozválíme je rukama ve válečky a zapleteme vánočku. Nejdříve ze 4 copů, pak ze 3 a nakonec ze 2. Postupně pletýnky na sebe naskládáme. Já ještě pro jistotu propíchám špejlemi, aby se mi v troubě nerozjela. 


Vánočku potřeme směsí ovesného mléka a tuku, posypeme plátky mandlí, přikryjeme utěrkou a necháme ještě hodinu kynout. 


Pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Po upečení můžeme ještě pocukrovat. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)