Čočkové boloňské těstoviny (V)

 

Na tomto pokrmu mám otestované, že chutná i velkým milovníkům masa. Zároveň je to i ideální jídlo do mrazáku. Proto doporučuji připravit více porcí a pár jich zamrazit. Později, až nebudete stíhat, nebudete mít chuť vařit, přijdou vhod. 


Pro mě je tohle naprosto dokonalé jídlo do těchto dnů, zima, nevlídno, jaro stále daleko... výživné, syté, zahřeje, plné zeleniny, luštěnin...




Čočkové boloňské těstoviny (V)


(cca 4 porce)


  • 1 hrnek zelené čočky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • hrst cherry rajčátek
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • těstoviny dle chuti



Čočku si přes noc namočíme.


Na pánvi si rozehřejeme olej a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer. Budeme opékat zhruba 5 minut. Směs ochutíme solí, pepřem, oreganem, tymiánem.


Poté přidáme rajčatový protlak, cherry rajčátka, plechovku rajčat, prolisovaný česnek, čočku. Zalijeme vývarem, zmírníme plamen a necháme probublávat zhruba půl hodiny. Občas promícháme, případně podlijeme vodou či vývarem. 


Na závěr přimícháme nasekané ořechy, balzamikový ocet a ještě chvíli budeme vařit. 


Podáváme s oblíbenými těstovinami.




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)