Zima je takové chudší období na ovoce, zeleninu, proto je ideální čas na dezerty plné čokolády, ořechů i skořice. A přesně takový je tento koláč. Doma jsem měla problém jej uchránit na nafocení, což vypovídá za vše :-)
Koláč je velmi variabilní. Vlašské ořechy můžete nahradit za lískové, mandle, čokoládu.... Mléko zvolte, jaké máte právě doma. Já vždy uvádím, které jsem právě použila, ale je opravdu jedno, jestli jde o mandlové, ovesné nebo třeba rýžové. .
Skořicový koláč s vlašskými ořechy a drobenkou (V)
(malý plech)
Drobenka
- 100 g kokosového/třtinového cukru
- 80 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžíce mleté skořice
- 60 g tuku typu Alsan či máslo
Náplň
- 100 g kokosového/třtinového cukru
- 2 lžíce mleté skořice
- 70 g nasekaných vlašských ořechů
Těsto
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 60 g kokosového/třtinového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka vanilkového prášku
- špetka soli
- 225 g kokosové smetany/jogurtu
- 120 g řepkového oleje
- 125 g ovesného mléka
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme.
Začneme přípravou drobenky. V menší misce smícháme cukr s moukou, skořicí a na malé kousky nakrájený tuk. Rychle zpracujeme rukama v drobenku či si pomůžeme vidličkou. Odložíme stranou.
Na náplň smícháme cukr se skořicí a ořechy nasekáme.
Na těsto ve velké míse smícháme mouky s cukrem, škrobem, práškem do pečiva, jedou sodou, vanilkovým práškem a špetkou soli.
V menší misce prošleháme kokosovou smetanu s olejem a mlékem. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu.
Polovinu těsta rozlijeme na plech a pomocí stěrky rovnoměrně rozetřeme. Posypeme skořicovým cukrem, ořechy a přelijeme zbytkem těsta. Povrch ještě posypeme drobenkou a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na půl hodiny.
Po vytažení z trouby necháme zcela vychladnout, a až poté krájíme.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)