Slaná granola

 

Zdravím vás všechny v novém roce a přeji jen to nej. Jako každý rok jsem i letos po Vánocích potřebovala menší/větší pauzu od tvorby a cca měsíc nesáhla na zrcadlovku. A upřímně jsem si to moc užila, ale teď už se opět těším a jsem plná nápadů.


Recept na slanou granolu najdete na blogu už pěkně dávno, podle mě je i trošku zapomenutý, pro připomenutí zde. Já jsem na něj upřímně zapomněla. Až nedávno na IG jsem viděla nějaký post, který mi ji připomněl, jak bývala skvělá... na saláty, polévky, klidně i na pečivo... vlastně všude. Je to něco, co vám ten pokrm prostě ozvláštní a přidá křupavý element. 




Slaná granola


  • 250 g ovesných vloček či směs různých
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g mandlí
  • 50 g slunečnicových semínek 
  • 50 g sezamových semínek
  • 50 g lněných semínek
  • 25 ml tamari omáčky či sójové
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 30 ml olivového oleje
  • sůl, pepř
  • rozmarýn, tymián


Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. 


Ve velké míse smícháme vločky s nasekanými ořechy, semínky. V hrníčku prošleháme tamari omáčku s javorovým sirupem, olivovým olejem, solí, pepřem, rozmarýnem, tymiánem. 


Tekutou směs přilijeme k sypké a důkladně promícháme, ideálně rukama. 


Granolu rozprostřeme po plechu a dáme péct cca na 30 minut. Pravidelně kontrolujeme, aby se nepřipekla, je to hned. 


Po vytažení z trouby necháme zcela vychladnout, a až poté přesypeme do skladovací nádoby. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)