Mandlová bábovka s ruby čokoládou (V)
- 360 ml mléka např. rýžového
- 1 lžička jablečného octa
- 4 lžíce jogurtu např. kokosového
- 400 g hladké špaldové mouky
- 150 g mletých mandlí
- 4 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- špetka vanilkového prášku
- 2 lžíce sójové mouky
- 250 g másla či rostlinného tuku typu Alsan Bio
- 180 g kokosového/třtinového cukru
- 50 g ruby čokolády
- 50 g ruby čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje
- jedlé květy
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Bábovkovou formu vystříkáme olejem ve spreji a vysypeme moukou. Dělám to tak pro jistotu i se silikonovou formou (především u těchto "komplikovanějších" tvarů).
Mléko prošleháme s octem, jogurtem a odložíme stranou. Ve velké míse smícháme mouku s mandlemi, práškem do pečiva, jedlou sodou, špetkou soli, vanilkovým práškem, sójovou moukou.
Povolený tuk vyšleháme s cukrem do pěny. Přilijeme mléko a důkladně promícháme. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu. Na závěr opatrně zapracujeme nasekanou čokoládu.
Těsto přelijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 50 - 60 minut. Necháme alespoň 10 minut vychladnout, a až poté vyklopíme.
Na polevu si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem a bábovku čokoládou polijeme. Ještě můžeme posypat jedlými květy.
Ahoj tento recept vyzkouším.
OdpovědětVymazat