Mandlová bábovka s ruby čokoládou (V)

 

Ještě tu mám jeden zamilovaný recept v podobě bábovky. Víc bohužel z časových důvodů nestihnu, i když mě to mrzí. Tohle růžové focení a vymýšlení receptů mě bavilo moc, skoro jako Vánoce... ale k bábovce... je plná mandlí a čokolády, takže pokud máte kolem sebe nějakého milovníka oříšků a právě čokolády, určitě ho potěšíte. Bábovka je taková hutnější, nejde o klasické piškotové těsto. Plus je i dost velká, tak si případně recept upravte, pokud byste ji nesnědli.




Mandlová bábovka s ruby čokoládou (V)


  • 360 ml mléka např. rýžového
  • 1 lžička jablečného octa
  • 4 lžíce jogurtu např. kokosového
  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 150 g mletých mandlí
  • 4 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • špetka vanilkového prášku
  • 2 lžíce sójové mouky
  • 250 g másla či rostlinného tuku typu Alsan Bio
  • 180 g kokosového/třtinového cukru
  • 50 g ruby čokolády

Na dokončení
  • 50 g ruby čokolády
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • jedlé květy


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Bábovkovou formu vystříkáme olejem ve spreji a vysypeme moukou. Dělám to tak pro jistotu i se silikonovou formou (především u těchto "komplikovanějších" tvarů).


Mléko prošleháme s octem, jogurtem a odložíme stranou. Ve velké míse smícháme mouku s mandlemi, práškem do pečiva, jedlou sodou, špetkou soli, vanilkovým práškem, sójovou moukou. 


Povolený tuk vyšleháme s cukrem do pěny. Přilijeme mléko a důkladně promícháme. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu. Na závěr opatrně zapracujeme nasekanou čokoládu. 


Těsto přelijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 50 - 60 minut. Necháme alespoň 10 minut vychladnout, a až poté vyklopíme.


Na polevu si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem a bábovku čokoládou polijeme. Ještě můžeme posypat jedlými květy. 




1 komentářů:

Děkuji za komentář :-)