Krásný pátek... plánujete o víkendu něco péct? Já musím říct, že není asi víkend bez nějakého toho koláče, bábovky, chlebíčku, pokud zrovna nejsme mimo domov. Přijde mi to taková hezká tradice.... ale k dnešnímu receptu. Strouhaný koláč asi většina z vás zná. Nejznámější varianta je ta kakaová, ale my máme rádi i tu světlou. K tomu se mi parádně hodí mák a maliny. Pro někoho možná zvláštní kombinace, ale zkuste to...
Strouhaný koláč s mákem a malinami (V)
(malý plech)
Těsto
- 320 g hladké špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- 100 g kokosového/třtinového cukru
- 250 g másla či rostlinné varianty např.Bio Alsan
Tofu "tvaroh"
- 2 balíčky tofu natural
- šťáva + kůra z 1/2 Bio citrónu
- špetka vanilkového prášku
- 4 lžíce třtinového/kokosového cukru
- 50 ml mandlového mléka
- 3 lžíce máku
Na dokončení
- maliny
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem.
Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva, špetkou soli, cukrem a promícháme. Na závěr přidáme nakrájený alsan/máslo a pomocí rukou zpracujeme v kompaktní hmotu. Vložíme do mrazáku zhruba na půl hodiny.
Mezitím si připravíme tofu "tvaroh". Tofu rozmixujeme s citrónovou šťávou, kůrou, vanilkovým práškem, cukrem a mlékem v hladkou hmotu. Na závěr vmícháme mák.
Ztuhlé těsto rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu nastrouháme na hrubé straně struhadla rovnoměrně po plechu. Navrstvíme tofu "tvaroh", na to maliny a postrouháme druhou polovinou těsta.
Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 35 - 40 minut. Necháme zcela vychladnout, a až poté krájíme. Před podáváním můžeme ještě pocukrovat.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)