Strouhaný koláč s mákem a malinami (V)

 


Krásný pátek... plánujete o víkendu něco péct? Já musím říct, že není asi víkend bez nějakého toho koláče, bábovky, chlebíčku, pokud zrovna nejsme mimo domov. Přijde mi to taková hezká tradice.... ale k dnešnímu receptu. Strouhaný koláč asi většina z vás zná. Nejznámější varianta je ta kakaová, ale my máme rádi i tu světlou. K tomu se mi parádně hodí mák a maliny. Pro někoho možná zvláštní kombinace, ale zkuste to...




Strouhaný koláč s mákem a malinami (V)


(malý plech)


Těsto

  • 320 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 100 g kokosového/třtinového cukru
  • 250 g másla či rostlinné varianty např.Bio Alsan


Tofu "tvaroh"

  • 2 balíčky tofu natural
  • šťáva + kůra z 1/2 Bio citrónu
  • špetka vanilkového prášku
  • 4 lžíce třtinového/kokosového cukru
  • 50 ml mandlového mléka
  • 3 lžíce máku


Na dokončení


  • maliny


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. 


Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva,  špetkou soli, cukrem a promícháme. Na závěr přidáme nakrájený alsan/máslo a pomocí rukou zpracujeme v kompaktní hmotu. Vložíme do mrazáku zhruba na půl hodiny. 


Mezitím si připravíme tofu "tvaroh". Tofu rozmixujeme s citrónovou šťávou, kůrou, vanilkovým práškem, cukrem a mlékem v hladkou hmotu. Na závěr vmícháme mák.


Ztuhlé těsto rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu nastrouháme na hrubé straně struhadla rovnoměrně po plechu. Navrstvíme tofu "tvaroh", na to maliny a postrouháme druhou polovinou těsta. 


Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 35 - 40 minut. Necháme zcela vychladnout, a až poté krájíme. Před podáváním můžeme ještě pocukrovat. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)