Loni jsem si sezónu jahod bohužel vůbec neužila, proto se na tu letošní těším jako nikdy. A taky postupně testuji nové jahodové recepty. Tady je první vlaštovka. Jde o velmi rychlé muffiny z pár základních surovin, které obvykle máte doma. Přesto jsou velmi vláčné a krásně voňavé po citrónové kůře. Pokud nic, tak alespoň citrusy doporučuji kupovat v Bio kvalitě.
Jahodové muffiny (V)
(12 ks)
- 1 hrnek ovesného či jiného mléka
- 1 lžička jablečného octa
- 1 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
- 1/2 hrnku ovesné mouky
- 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 hrnku kokosového/třtinového cukru
- špetka vanilkového prášku
- špetka soli
- kůra z 1/2 Bio citrónu
- 1/4 hrnku řepkového/kokosového oleje
- 1 hrnek jahod
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Mufinovou formu vyložíme papírovými košíčky či vymažeme a vysypeme.
Ovesné či jiné mléko smícháme s octem a odložíme stranou. Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s ovesnou, práškem do pečiva, sodou, cukrem, vanilkovým práškem, špetkou soli a citrónovou kůrou.
Mléko prošleháme s olejem a přilijeme k sypké směsi. Zpracujeme v kompaktní hmotu. Na závěr opatrně vmícháme omyté a na malé kousky nakrájené jahody.
Těsto rozdělíme do připravených košíčků a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 - 25 minut.
Jahodové muffiny jsou u nás doma naprostý hit, hlavně v sezóně čerstvých jahod. Jsou krásně vláčné, voňavé po citronové kůře a díky špaldové mouce mají jemně oříškovou chuť. Nejlepší jsou ještě teplé s trochou jogurtu nebo zakysané smetany. Pokud máte rádi sladké snídaně nebo rychlé dezerty, určitě je zkuste – recept je jednoduchý a výsledek vážně stojí za to! A pokud hledáte další skvělé recepty na muffiny, doporučuji nejlepší muffiny recept, kde najdete další inspiraci.
OdpovědětVymazat