Letní ovocné koláče jsou naše nejoblíbenější a nejpečenější dezert vůbec. To už jste asi pochopili, že? Nedělám jiné, než ty vláčné, suché se u nás nenosí. Dosáhnu toho nejčastěji díky jogurtu, smetaně či ovoci, zelenině...
Letní vláčný koláč s ořechovou drobenkou (V)
(dortová forma o průměru 23 cm)
Těsto
- 180 g hladké špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 50 g třtinového/kokosového cukru
- 60 g řepkového oleje
- 200 g zakysané kokosové smetany (kupuju v Lidlu)
Na dokončení
- letní ovoce (rybíz, broskve, meruňky...)
Drobenka
- 70 g mandlové mouky
- 50 g třtinového/kokosového cukru
- 40 g tuku typu Bio Alsan, máslo aj.
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme.
Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s práškem do pečiva, sodou, špetkou soli a odložíme stranou.
V jiné míse pomocí metličky prošleháme cukr s řepkovým olejem a zakysanou kokosovou smetanou. K tekuté směsi přisypeme sypkou a zpracujeme v kompaktní hmotu.
Těsto přendáme do dortové formy, poklademe omytým ovocem Na závěr posypeme drobenkou, kterou připravíme smícháním všech ingrediencí v rukou.
Koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Necháme zcela vychladnout, a až poté krájíme.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)