Tohle byla opravdu velká bomba. Kombinace borůvek a bílé čokolády je teď můj velký oblíbenec. A já doufám, že vás taky osloví. Jinak jde o moje moc oblíbené kynuté těsto, které mám ozkoušené už roky v nejrůznějších obměnách... Tak šup na něj :-)
Kynutý koláč s borůvkami a bílou čokoládou (V)
(malý plech, já použila quichovou formu)
Těsto
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 1/4 hrnku javorového sirupu
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- 20 g čerstvého droždí
- 3 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
- špetka vanilkového prášku
- špetka soli
- čerstvé borůvky
- 50 g kvalitní bílé čokolády
Drobenka
- 3/4 hrnku celozrnné špaldové mouky
- 1/3 hrnku kokosového cukru
- 1/4 hrnku kokosového oleje
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech či jinou formu vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme.
Mléko s javorovým sirupem a kokosovým olejem mírně ohřejeme, nesmí vřít. Přelijeme do velké mísy, ve které budeme zpracovávat těsto. Rozdrobíme k mléku droždí, promícháme a necháme cca 20 minut pracovat.
Mezitím si můžeme omýt borůvky a připravit drobenku. Na tu ve větší míse smícháme mouku s cukrem a rozehřátým kokosovým olejem. Rukama zapracujeme, aby nám vznikla drobivá hmota.
Zpátky k těstu, jakmile nám droždí začne tvořit bublinky, můžeme přidat mouku, vanilkový prášek a špetku soli. Zapracujeme a vzniklé těsto zaprášíme ještě trochou mouky, mísu přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo cca hodinu.
Vykynuté těsto rozložíme na plech, mělo by to jít i rukama. Poklademe borůvkami, nasekanou čokoládou, posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě cca 40 minut. Krájíme po vychladnutí. Můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)