Vánočkové motance (V)
Kvásek
- 30 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 50 ml ovesné smetany/mléka
Vánočka
- 50 g brusinek
- 2 lžíce rum
- 500 g hladké špaldové mouky
- 3 lžíce sójové mouky
- 80 g kokosového/třtinového cukru
- kůra z 1/2 bio pomeranče
- špetka soli
- 100 ml ovesné smetany/mléka
- 100 g tuku typu Bio Alsan/máslo
Na dokončení
- 3 lžíce ovesného mléka
- 1 lžíce tuku typu bio Alsan/máslo
- plátky mandlí
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. Rozinky namočíme v rumu, čím déle, tím lépe.
Začneme přípravou kvásku. Droždí rozdrobíme do malé misky, zasypeme jej cukrem a prošleháme s ohřátou smetanou. Pozor, aby nebyla příliš horká. Odložíme stranou a necháme vzejít kvásek.
Ve velké míse smícháme špaldovou mouku se sójovou, cukrem, pomerančovou kůrou a špetkou soli. Přilijeme smetanu, rozehřátý tuk, kvásek a rukama či v robotu zpracujeme těsto.
Zaprášíme moukou, přikryjeme těsto čistou utěrkou či potravinovou fólií, aby neosychalo a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Já ráda nechávám kynout v lednici přes noc.
Po hodině či následující den rozdělíme těsto na 12 bochánků. Já si vždy zvážím celé těsto a pak odvážím jednotlivé kusy, aby byly stejně těžké a upekly se rovnoměrně. Rozdělíme bochánky na tři díly a zapleteme klasický cop, ten poté smotáme do motance.
Motance potřeme směsí ovesného mléka a tuku, posypeme plátky mandlí, přikryjeme utěrkou a necháme ještě hodinu kynout.
Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut. Po upečení můžeme ještě pocukrovat.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)