Kynuté borůvkové koláče s hořkou čokoládou a drobenkou
(8 ks po 60 g těsta)
Těsto
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 250 g hladké špaldové mouky
- 2 lžíce sójové mouky
- 30 g kokosového/třtinového cukru
- špetka vanilkového prášku
- 50 g másla/či vegan náhrady typu Bio Alsan
- 125 ml mandlového mléka
Drobenka
- 25 g Bio másla/či vegan náhrady typu Bio Alsan
- 50 g hladké špaldové mouky
- 50 g kokosového/třtinového cukru
Na dokončení
- čerstvé borůvky
- nasekaná hořká čokoláda
- mandlové mléko
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. Droždí zasypeme lžící cukru, zalijeme troškou vlažného mléka a pomocí vidličky opatrně rozmačkáme na kaši. Odložíme stranou na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Mezitím si do velké mísy odvážíme mouky, zbytek cukru, vanilkový prášek. Promícháme a přidáme máslo, mléko a kvásek. Pomocí rukou zpracujeme v kompaktní hmotu. Přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo zhruba na hodinu.
Zatímco nám těsto kyne, připravíme drobenku. Smícháme mouku s cukrem, přidáme máslo a v vidličkou zpracujeme. Borůvky omyjeme a necháme okapat.
Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky. Já si odvážila po 60 g. Rozložíme na plech stejně velké kuličky, do kterých pomocí dna sklenice vytlačíme prohlubeň, do které klademe borůvky, nasekanou čokoládu a posypeme na závěr drobenkou. Před pečením ještě okraje koláče pomažeme mlékem a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 25 minut.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)