Vím, že samochvála smrdí, ale z těchto galettek má ohromnou radost. Byly prostě úúúžasné. S žitnou moukou moc zkušeností nemám. V minulosti jsem jenom dělávala chleba, ale nemůžu říct, že by se mi nějak zvlášť dařil, chutný byl to jo, ale o křupavé kůrce nemohla být ani řeč. Byl spíš takový drobivý a nic moc se na něj nenamazalo, takže žádná hitparáda. O to víc mě potěšilo, jak se vyvedly.
Žitné galettky s jahodami a rozmarýnem
(5 koláčků)
Inspirace: http://www.feastingathome.com
- 1 hrnek celozrnné žitné mouky
- 1 hrnek hladké pšeničné mouky
- 1/3 hrnku třtinového cukru
- 1/3 hrnku olivového oleje
- 1/3 hrnku studené vody
- špetka soli
- 1 lžíce máku
Náplň
- 250g jahod
- 1 lžička balsamica
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička čerstvého rozmarýnu
- jahodová marmeláda (džem)
V míse jsem smíchala mouku s cukrem, mákem a solí a pomalu přilévala olej. Nakonec jsem přilila ještě vodu a zpracovala těsto. To jsem zabalila do potravinové fólie a dala chladit na hodinku do lednice. Ale můžete klidně déle.
Na náplň jsem nakrájela jahody. Smíchala s balsamicem, cukrem, škrobem a rozmarýnem a nechala půl hodiny odpočívat.
Mezitím jsem vyválela těsto, pomocí mističky vykrájela kolečka a potřela střed jahodovou marmeládou. Pokladla jsem jahodami a okraje zohýbala dovnitř. Dala jsem péct na půl hodiny. Aby nebyly okraje suché, potírala jsem mlékem, případně můžete vajíčkem.
Dobrou chuť :-)
No ale tak to je paráda, jakmile přijde jahodová sezona, jistě se o ně pokusím :)
OdpovědětVymazatbudu ráda, když vyzkoušíš :-)
VymazatHotovo a výborné. Velmi mile mě překvapila chuť jahod a balzamikového octa. V životě by nevěřila, že může být až tak lahodná!:) Jenom se mi rozbombardovaly košíčky (galetky, těsto...) Co jsem udělala špatně?
VymazatTak to bohužel netuším :-( já neměla s těstem nejmenší problém, až mě to překvapilo, protože s žitnou moukou je to někdy těžké. ale věřím, že na chuti neubralo
Vymazattedy vypadají naprosto nádherně a náplň bych si dala i samotnou!:)
OdpovědětVymazatkousek náplně mi zbylo, tak sem ji dojela samotnou a byla super, klidně bych si dala jen s bílým jogurtem a dezert je na světě.
Vymazattá kombinácia je super : jahody+balsamico+rozmarýn, recept ukladám :)
OdpovědětVymazatDěkuji :-)
VymazatJojo jahodová sezona to jistí, recept už je vytisknutý a uložený :)Krása
OdpovědětVymazatDěkuji :-)
VymazatKrásná barevná kombinace!:)
OdpovědětVymazatDěkuji :-)
VymazatPanejo, tohle vypadá vážně nadherně. Neskutečně fotogenické jídlo :)
OdpovědětVymazatDěkuji :-)
Vymazatvyzeraju krasne :-)
OdpovědětVymazatDěkuji :-)
VymazatJsou hezke, ale proc je nemas odfocene upecene?? Nevydarili se? :)
OdpovědětVymazatPetra
špatné světlo :-)
VymazatTo vypadá skvěle! :O
OdpovědětVymazatděkuji :-)
Vymazat