Žitné galettky s jahodami a rozmarýnem

Vím, že samochvála smrdí, ale z těchto galettek má ohromnou radost. Byly prostě úúúžasné. S žitnou moukou moc zkušeností nemám. V minulosti jsem jenom dělávala chleba, ale nemůžu říct, že by se mi nějak zvlášť dařil, chutný byl to jo, ale o křupavé kůrce nemohla být ani řeč. Byl spíš takový drobivý a nic moc se na něj nenamazalo, takže žádná hitparáda. O to víc mě potěšilo, jak se vyvedly.


Žitné galettky s jahodami a rozmarýnem 
(5 koláčků)

Inspirace: http://www.feastingathome.com


  • 1 hrnek celozrnné žitné mouky
  • 1 hrnek hladké pšeničné mouky
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 1/3 hrnku studené vody
  • špetka soli
  • 1 lžíce máku

Náplň

  • 250g jahod
  • 1 lžička balsamica
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • jahodová marmeláda (džem)


V míse jsem smíchala mouku s cukrem, mákem a solí a pomalu přilévala olej. Nakonec jsem přilila ještě vodu a zpracovala těsto. To jsem zabalila do potravinové fólie a dala chladit na hodinku do lednice. Ale můžete klidně déle.

Na náplň jsem nakrájela jahody. Smíchala s balsamicem, cukrem, škrobem a rozmarýnem a nechala půl hodiny odpočívat.

Mezitím jsem vyválela těsto, pomocí mističky vykrájela kolečka a potřela střed jahodovou marmeládou. Pokladla jsem jahodami a okraje zohýbala dovnitř. Dala jsem péct na půl hodiny. Aby nebyly okraje suché, potírala jsem mlékem, případně můžete vajíčkem.




Dobrou chuť :-)



20 komentářů:

  1. No ale tak to je paráda, jakmile přijde jahodová sezona, jistě se o ně pokusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. budu ráda, když vyzkoušíš :-)

      Vymazat
    2. Hotovo a výborné. Velmi mile mě překvapila chuť jahod a balzamikového octa. V životě by nevěřila, že může být až tak lahodná!:) Jenom se mi rozbombardovaly košíčky (galetky, těsto...) Co jsem udělala špatně?

      Vymazat
    3. Tak to bohužel netuším :-( já neměla s těstem nejmenší problém, až mě to překvapilo, protože s žitnou moukou je to někdy těžké. ale věřím, že na chuti neubralo

      Vymazat
  2. tedy vypadají naprosto nádherně a náplň bych si dala i samotnou!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kousek náplně mi zbylo, tak sem ji dojela samotnou a byla super, klidně bych si dala jen s bílým jogurtem a dezert je na světě.

      Vymazat
  3. tá kombinácia je super : jahody+balsamico+rozmarýn, recept ukladám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jojo jahodová sezona to jistí, recept už je vytisknutý a uložený :)Krása

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná barevná kombinace!:)

    OdpovědětVymazat
  6. Panejo, tohle vypadá vážně nadherně. Neskutečně fotogenické jídlo :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jsou hezke, ale proc je nemas odfocene upecene?? Nevydarili se? :)
    Petra

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)