Jestli mi chutnala verze se šalvějí, tak po téhle bych se utloukla. Je tisíckrát chutnější, vážně. Už nechci zkoušet žádné jiné varianty, beztak žádnou lepší nenajdu. Původně jsem ji nechtěla publikovat, protože už tu jedna dýňová polévka je a nechci být monotématická, abych Vás nenudila. Ale pak jsem si řekla proč ne. Blog je svým způsobem moje kuchařka a tuhle polévku v ní chci mít, protože vím, že se k ní ráda vrátím, a kdybych si ji sem nenapsala, ztratila by se mezi miliony jinými recepty a to bych asi neunesla.
(2 porce)
Inspirace: http://naturallyella.com/
- 1/2 dýně hokkaido
- máslo
- 1 cibule
- 1 lžíce kari
- 1/2 l zeleninového vývaru
- 100ml kokosového mléka
- sůl, pepř
Na dokončení
- semínka z dýně
- olivový olej
- sůl
Dýni jsem si naporcovala, zbavila slupky, semínek. Ty nevyhazujte, budou se hodit! Dýni jsem dala do pekáčku a pekla asi půl hodiny do změknutí. Na másle jsem si zpěnila cibulku dozlatova. Poté jsem přidala kari koření. Krátce jsem míchala, aby se rozvonělo a přidala jsem dýni a zalila vývarem. Vařila jsem asi 10 minut, rozmixovala tyčovým mixérem a nakonec přidala kokosové mléko a dochutila solí a pepřem. Podávala jsem navíc s porcí kokosového mléka a semínky z dýně, které jsem pokapala olivovým olejem, osolila a dalaasi na 5 minut do trouby.
Dobrou chuť :-)
klasickou dýňovou polívku miluju, ale tím s kokosovým mlékem to musí být úplně božský! :)
OdpovědětVymazattak tak, kokosové mléko ji posunulo o třídu výš :-)
Vymazatzrovna dneska jsem jí dělala! :)
OdpovědětVymazatale teda bez kokosového mléka, nejvíc jí miluju zjemněnou klasickým mlékem a při servírování doprostřed zakysanou smetanu a petrželku :)
zkus to mléko, je to fakt lahoda :-)
VymazatJá jsem měla včera dýňovou polévku. Zbožňuju to jídlo. S tím mlékem to musí být vážně lahoda...
OdpovědětVymazatjá ji taky zbožňuju :-)
Vymazatmnam, zase moja oblubena dobrotka, ja niekedy ani tekvicu nelupem, ked sa pecie, krasne zmakne aj supka :-)
OdpovědětVymazatminule jsem ji taky neloupala, ale tentokrát jo :-)
Vymazataj moja obľúúúbená, mňam!
OdpovědětVymazattaky ji řadím mezi top :-)
VymazatS kokosovým mlíkem jsem ji ještě nedělala, to je skvělý tip! O víkendu mi bude jedna Hokaido doručena a kokosové mléko čeká doma. Jupí!
OdpovědětVymazatdoufám, že tě nadchne stejně jako mě :-)
Vymazatsuper nápad!jaké kari tam dáváš?
OdpovědětVymazatKrásný recept, vyzkouším :) všude to hledám, tak snad poradíš, dýňový semínka se teda daj jíst normálně bez loupání? Když se opraží??
OdpovědětVymazatJe lahodna,nicmene lzice kari bylo asi prilis-je az moc pikantni.Mozna to je i tim,ze nemajic kokosove mleko nahradila jsem smetanou.Mozna to to kokosove umi vice zjemnit?
OdpovědětVymazatno záleží na chutích, nám pikantní nevadí :-)
VymazatMoc nám chutnala. Díky za recept:o)
OdpovědětVymazatzkusila jsem a byla vyborna;o)
OdpovědětVymazattaké dělám, a naprosto stejně ( tedy používám kari pastu ), a k dýni zásadně kokosové mléko, se smetanou to není ono :-)
OdpovědětVymazatPřidávám ještě trochu pomerančové štávy :-)
OdpovědětVymazatto musí být výborné, příště vyzkouším, děkuji :-)
VymazatDneska jsem zkoušela a na mě je příliš pikantní... Příště dám méně kari, ale jinak je fakt moc dobrá, díky za tip na recept! Mirka
OdpovědětVymazatzáleží na chutích, každý si pak musí vyšperkovat dle sebe :-)
VymazatPřidala jsem ještě muškátový oříšek a je výborná! :)
OdpovědětVymazatVyzkoušeno.... lepší jsem nejedla...moc děkuji:)
OdpovědětVymazatTuhle polévku dělám pokaždé, když seženu hokaido dýně. Nevím, proč je loupete, tahle dýně se NIKDY neloupe, protože má jemnou slupku, která se hezky rozvaří. Kokosové mléko dodá tu správnou chuť a pokud nechcete kupovat orig. mléko, je snadné si jej "vyrobit", kdy se do deci mléka dají přes noc vylouhovat jedna až dvě polévkové lžíce strouhaného kokosu a pak se přecedí. Lžíce kari je celkem hodně na tohle množství a patří tam ještě česnek, lisovaný z 1 stroužku, nebo 1/2 čajové lžičky sušeného... Jestli tento recept někdo dodržel, asi ho štípala pusa :) Já dělám ze dvou dýní a odvážím se na jednu čajovou lžičku max. :)
OdpovědětVymazatDobrý den, děkuji za názor. Hokkaido ve většině případů také neloupu. Zároveň si nemyslím, že je zakázané ji loupat a něco by člověk zkazil, naopak bude ještě jemnější :-) recept na domácí kokosové mléko naleznete rovněž na mém blogu. Každý si může polévku dochutit, jak se mu zlíbí, nicméně do mého receptu česnek rozhodně nepatří :-)
VymazatAno, toho kari je více, opravdu to bylo pikantnější, ale aspoň to bylo zase něčím jiné a zajímavé! :-) pochutnali jsme si a budu ji vařit znovu!
OdpovědětVymazat