Dýňová polévka s kari a kokosovým mlékem

Jestli mi chutnala verze se šalvějí, tak po téhle bych se utloukla. Je tisíckrát chutnější, vážně. Už nechci zkoušet žádné jiné varianty, beztak žádnou lepší nenajdu. Původně jsem ji nechtěla publikovat, protože už tu jedna dýňová polévka je a nechci být monotématická, abych Vás nenudila. Ale pak jsem si řekla proč ne. Blog je svým způsobem moje kuchařka a tuhle polévku v ní chci mít, protože vím, že se k ní ráda vrátím, a kdybych si ji sem nenapsala, ztratila by se mezi miliony jinými recepty a to bych asi neunesla.


Dýňová polévka s kari a kokosovým mlékem 
(2 porce)

Inspirace: http://naturallyella.com/

  • 1/2 dýně hokkaido
  • máslo
  • 1 cibule
  • 1 lžíce kari
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • 100ml kokosového mléka
  • sůl, pepř

Na dokončení
  • semínka z dýně
  • olivový olej
  • sůl

Dýni jsem si naporcovala, zbavila slupky, semínek. Ty nevyhazujte, budou se hodit! Dýni jsem dala do pekáčku a pekla asi půl hodiny do změknutí. Na másle jsem si zpěnila cibulku dozlatova. Poté jsem přidala kari koření. Krátce jsem míchala, aby se rozvonělo a přidala jsem dýni a zalila vývarem. Vařila jsem asi 10 minut, rozmixovala tyčovým mixérem a nakonec přidala kokosové mléko a dochutila solí a pepřem. Podávala jsem navíc s porcí kokosového mléka a semínky z dýně, které jsem pokapala olivovým olejem, osolila a dalaasi na 5 minut do trouby.



Dobrou chuť :-)

28 komentářů:

  1. klasickou dýňovou polívku miluju, ale tím s kokosovým mlékem to musí být úplně božský! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak tak, kokosové mléko ji posunulo o třídu výš :-)

      Vymazat
  2. zrovna dneska jsem jí dělala! :)
    ale teda bez kokosového mléka, nejvíc jí miluju zjemněnou klasickým mlékem a při servírování doprostřed zakysanou smetanu a petrželku :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem měla včera dýňovou polévku. Zbožňuju to jídlo. S tím mlékem to musí být vážně lahoda...

    OdpovědětVymazat
  4. mnam, zase moja oblubena dobrotka, ja niekedy ani tekvicu nelupem, ked sa pecie, krasne zmakne aj supka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. minule jsem ji taky neloupala, ale tentokrát jo :-)

      Vymazat
  5. S kokosovým mlíkem jsem ji ještě nedělala, to je skvělý tip! O víkendu mi bude jedna Hokaido doručena a kokosové mléko čeká doma. Jupí!

    OdpovědětVymazat
  6. super nápad!jaké kari tam dáváš?

    OdpovědětVymazat
  7. Krásný recept, vyzkouším :) všude to hledám, tak snad poradíš, dýňový semínka se teda daj jíst normálně bez loupání? Když se opraží??

    OdpovědětVymazat
  8. Je lahodna,nicmene lzice kari bylo asi prilis-je az moc pikantni.Mozna to je i tim,ze nemajic kokosove mleko nahradila jsem smetanou.Mozna to to kokosove umi vice zjemnit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no záleží na chutích, nám pikantní nevadí :-)

      Vymazat
  9. Moc nám chutnala. Díky za recept:o)

    OdpovědětVymazat
  10. zkusila jsem a byla vyborna;o)

    OdpovědětVymazat
  11. také dělám, a naprosto stejně ( tedy používám kari pastu ), a k dýni zásadně kokosové mléko, se smetanou to není ono :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Přidávám ještě trochu pomerančové štávy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to musí být výborné, příště vyzkouším, děkuji :-)

      Vymazat
  13. Dneska jsem zkoušela a na mě je příliš pikantní... Příště dám méně kari, ale jinak je fakt moc dobrá, díky za tip na recept! Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. záleží na chutích, každý si pak musí vyšperkovat dle sebe :-)

      Vymazat
  14. Přidala jsem ještě muškátový oříšek a je výborná! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Vyzkoušeno.... lepší jsem nejedla...moc děkuji:)

    OdpovědětVymazat
  16. Tuhle polévku dělám pokaždé, když seženu hokaido dýně. Nevím, proč je loupete, tahle dýně se NIKDY neloupe, protože má jemnou slupku, která se hezky rozvaří. Kokosové mléko dodá tu správnou chuť a pokud nechcete kupovat orig. mléko, je snadné si jej "vyrobit", kdy se do deci mléka dají přes noc vylouhovat jedna až dvě polévkové lžíce strouhaného kokosu a pak se přecedí. Lžíce kari je celkem hodně na tohle množství a patří tam ještě česnek, lisovaný z 1 stroužku, nebo 1/2 čajové lžičky sušeného... Jestli tento recept někdo dodržel, asi ho štípala pusa :) Já dělám ze dvou dýní a odvážím se na jednu čajovou lžičku max. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji za názor. Hokkaido ve většině případů také neloupu. Zároveň si nemyslím, že je zakázané ji loupat a něco by člověk zkazil, naopak bude ještě jemnější :-) recept na domácí kokosové mléko naleznete rovněž na mém blogu. Každý si může polévku dochutit, jak se mu zlíbí, nicméně do mého receptu česnek rozhodně nepatří :-)

      Vymazat
  17. Ano, toho kari je více, opravdu to bylo pikantnější, ale aspoň to bylo zase něčím jiné a zajímavé! :-) pochutnali jsme si a budu ji vařit znovu!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)