Recept na polévku z červené řepy jsem chtěla dělat už dávno. A taky jsem dělala (tento). Těšila jsem se, jak se s Vámi podělím, protože jak jistě víte, řepu považuji za zázračnou surovinu. Polévku jsem tedy uvařila, poctivě snědla, ale nastala chyba. Ne že by se nedala sníst, můžu říct, že byla i dobrá, jenže ta chuť prostě nebyla natolik dokonalá, aby si zasloužila zveřejnění na blogu. A tak pokračovala moje honba za dokonalou chutí. Dnes mohu směle bez jakéhokoliv studu představit vítězku.
Polévka z červené řepy s jogurtovo-křenovým nočkem (4 porce)

Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 lžička kmínu
- 500g červené řepy
- 2 bobkové listy
- 1 l vývaru
- 2 lžičky balsamica
- sůl, pepř
- 150g bílého jogurtu
- křen
Na lžíci másla jsem si dozlatova opražila cibuli s kmínem. Poté jsem přidala oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu. Jakmile se lehce osmahla, zalila jsem vývarem, přidala bobkové listy a přikryla pokličkou. Vařila jsem dokud řepa nezměkla, trvalo to zhruba 30 minut. Mezitím jsem si připravila křenový jogurt. Jednoduše jsem smíchala jogurt s křenem a dala do lednice. Z polévky jsem odebrala bobkové listy. Rozmixovala tyčovým mixérem a na závěr dochutila balsamicem, solí a pepřem. Polévku jsem rozdělila na porce pokladla lžičkou jogurtu a posypala pažitkou.
Jogurt použijte nějaký smetanový, žádný šizený 0,1 %, příp. můžete nahradit zakysanou smetanou, pro ještě lahodnější chuť. Určitě doporučuji čerstvě strouhaný křen, ale pokud nemáte po ruce, poslouží i ze skleničky.
Co víc dodat. Polévka mě prostě nadchla svou chutí a zařadila se mezi pár, ke kterým se moc ráda budu vracet.
Teda červené řepě až tolik nehodluji, ale barvička je super! :))
OdpovědětVymazattak to já bych mohla řepu každý den. Sice mi přišlo líto rozmixovat ji na krém, když je tak dobrá jen upečená, ale nakonec jsem nelitovala :-)
VymazatTu polévku z Apetitu jsem také dělala a teda upřímně vůbec mi nechutnala. Červenou řepu mám moc ráda tak polévce z řepy dám ještě jednu šanci :)
OdpovědětVymazat:-D koukám další zklamaná, no jo sto lidí sto chutí.
VymazatSafra, jediné co mi doma chybí je ten křen! Líbí se mi hlavně jak se to zdá být jednoduché. Brzy vyzkouším:-)
OdpovědětVymazatkřen bych nevynechávala, dodává polévce pěkný říz :-)
VymazatNo polievku z červenej repy som ešte nikdy nerobila, stálo by to za pokus, my máme červenú repu radi. Tvoja vyzera lákavo, krásna farba a pekne naservírovaná. Pekný večer prajem.
OdpovědětVymazaturčitě bych do ní šla nebo nějaké jiné z červené řepy, dyt je tak zdravá :-)
VymazatUž se těším, vyzkouším. Tu polévku z Apetitu jsem taky dělala, ale bohužel mě moc nenadchla...ještě teď ji mám v mrazáku, protože jsem ji udělala strašně moc a to jsem to dělala podle receptu. Díky za nový recept.
OdpovědětVymazatkoukám, že nejsem sama, kdo má zmlsaný jazýček a nejela mu :-) já udělala jen dvě porce a snědly jsme ji, ale opakovat už teda nebudu.
VymazatSuper, strašně dlouho chci udělat polévku z červené řepy a tvůj recept mě zaujal nejvíce:)
OdpovědětVymazatDneska jsem měla tuto polévku k obědu a byla opravdu vynikající. Díky moc za recept!!!!!
OdpovědětVymazatnení zač, taky recept brzy opráším, jen co se trochu ochladí :-)
Vymazatuz jsem ji take varila - repu muzu 3x denne, takze perfektni, rychle, zdrave - u nas to chutna vsem, dekuji za krasne fotky a inspiraci - jen tak dal
OdpovědětVymazat