Polévka z červené řepy s jogurtovo-křenovým nočkem

Recept na polévku z červené řepy jsem chtěla dělat už dávno. A taky jsem dělala (tento). Těšila jsem se, jak se s Vámi podělím, protože jak jistě víte, řepu považuji za zázračnou surovinu. Polévku jsem tedy uvařila, poctivě snědla, ale nastala chyba. Ne že by se nedala sníst, můžu říct, že byla i dobrá, jenže ta chuť prostě nebyla natolik dokonalá, aby si zasloužila zveřejnění na blogu. A tak pokračovala moje honba za dokonalou chutí. Dnes mohu směle bez jakéhokoliv studu představit vítězku.


Polévka z červené řepy s jogurtovo-křenovým nočkem (4 porce)

Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com

  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 500g červené řepy
  • 2 bobkové listy
  • 1 l vývaru
  • 2 lžičky balsamica
  • sůl, pepř
  • 150g bílého jogurtu
  • křen

Na lžíci másla jsem si dozlatova opražila cibuli s kmínem. Poté jsem přidala oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu. Jakmile se lehce osmahla, zalila jsem vývarem, přidala bobkové listy a přikryla pokličkou. Vařila jsem dokud řepa nezměkla, trvalo to zhruba 30 minut. Mezitím jsem si připravila křenový jogurt. Jednoduše jsem smíchala jogurt s křenem a dala do lednice. Z polévky jsem odebrala bobkové listy. Rozmixovala tyčovým mixérem a na závěr dochutila balsamicem, solí a pepřem. Polévku jsem rozdělila na porce pokladla lžičkou jogurtu a posypala pažitkou.



Jogurt použijte nějaký smetanový, žádný šizený 0,1 %, příp. můžete nahradit zakysanou smetanou, pro ještě lahodnější chuť. Určitě doporučuji čerstvě strouhaný křen, ale pokud nemáte po ruce, poslouží i ze skleničky. 



Co víc dodat. Polévka mě prostě nadchla svou chutí a zařadila se mezi pár, ke kterým se moc ráda budu vracet.


14 komentářů:

  1. Teda červené řepě až tolik nehodluji, ale barvička je super! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to já bych mohla řepu každý den. Sice mi přišlo líto rozmixovat ji na krém, když je tak dobrá jen upečená, ale nakonec jsem nelitovala :-)

      Vymazat
  2. Tu polévku z Apetitu jsem také dělala a teda upřímně vůbec mi nechutnala. Červenou řepu mám moc ráda tak polévce z řepy dám ještě jednu šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D koukám další zklamaná, no jo sto lidí sto chutí.

      Vymazat
  3. Safra, jediné co mi doma chybí je ten křen! Líbí se mi hlavně jak se to zdá být jednoduché. Brzy vyzkouším:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. křen bych nevynechávala, dodává polévce pěkný říz :-)

      Vymazat
  4. No polievku z červenej repy som ešte nikdy nerobila, stálo by to za pokus, my máme červenú repu radi. Tvoja vyzera lákavo, krásna farba a pekne naservírovaná. Pekný večer prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě bych do ní šla nebo nějaké jiné z červené řepy, dyt je tak zdravá :-)

      Vymazat
  5. Už se těším, vyzkouším. Tu polévku z Apetitu jsem taky dělala, ale bohužel mě moc nenadchla...ještě teď ji mám v mrazáku, protože jsem ji udělala strašně moc a to jsem to dělala podle receptu. Díky za nový recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. koukám, že nejsem sama, kdo má zmlsaný jazýček a nejela mu :-) já udělala jen dvě porce a snědly jsme ji, ale opakovat už teda nebudu.

      Vymazat
  6. Super, strašně dlouho chci udělat polévku z červené řepy a tvůj recept mě zaujal nejvíce:)

    OdpovědětVymazat
  7. Dneska jsem měla tuto polévku k obědu a byla opravdu vynikající. Díky moc za recept!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není zač, taky recept brzy opráším, jen co se trochu ochladí :-)

      Vymazat
  8. uz jsem ji take varila - repu muzu 3x denne, takze perfektni, rychle, zdrave - u nas to chutna vsem, dekuji za krasne fotky a inspiraci - jen tak dal

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)