I když si to nepřipouštíme, máme tendenci tíhnout k určitým typům pokrmu, které si oblíbíme. Vidím to sama na sobě, pořád dokola to jsou saláty, různé variace italského risotta, slané koláče, krémové polévky a zas saláty, risotto..... Sice použiji jiné suroviny, ale v podstatě je to totožný pokrm.
Proto jsem chtěla trochu rozšířit repertoár a pustila se do gnocchů. Měla jsem z nich celkem hrůzu (zkoušela jsem je kdysi a letěly do koše), přece jen je považuji za trošku náročnější pokrm než jsou polévky, risotta atd. Nicméně výsledek se zdařil, a proto se s Vámi podělím o recept. Zdárný výsledek mi dodal odvahy zkoušet spoustu dalších receptů na gnocchi, např. ricottové, batátové, špenátové, tvarohové (ty až někdy příště)....Vidím, to teď na ňokové období :-)
Gnocchi z červené řepy s petrželkovým pestem
(3-4 porce)
Inspirace: http://www.talkoftomatoes.com
- 300 g brambor
- 200 g červené řepy
- 1 vejce
- sůl
- cca 1 hrnek celozr. špaldové mouky
Řepu i brambory jsem si ve slupce uvařila doměkka. Poté jsem je oloupala a na jemno nastrouhala. Osolila, přidala vejce a na závěr mouku. Vypracovala jsem v hladké těsto. Pokud je těsto stále lepivé, přidejte mouku. Rozdělila jsem jej na pět dílů a na pomoučené podložce vyválela v tenké válečky, které jsem krájela na malé kousky. Ty jsem v rukách "ušoulala" do tvaru oválků a přimáčkla vidličkou. V osolené vroucí vodě jsem je vařila, dokud nevyplavaly na povrch.
Možností, jak jíst gnocchi, je neskutečně mnoho. Např. s máslem ochuceným bylinkami, třeba šalvějí, rozmarýnem, různými pesty, omáčkami, můžeme je zapéct... Já se pustila do pesta, tentokrát z petrželky a vlašských ořechů.
Petrželkové pesto
- 30 g petrželky (bez stonků)
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- 25 g vlašských ořechů
- kapka citr. šťávy
- 50 ml olivového oleje
- 35 g parmazánu
Lístky jsem otrhala, omyla a osušila. Důkladně rozmixovala spolu s česnekem, poté přidala ořechy a opět mixovala. Nakonec jsem přidala citrónovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a parmazán.
Pesta bylo více než na 3-4 porce k ňokům, ale to vůbec nevadí. Domácí pesto je úžasné, vždy najde využití, ať už k těstovinám, do sendvičů, salátů...
Tak to vypadá naprosto luxusně, mám teď období červené řepy, tak se to docela šikne :-) A s točením podobných jídel do kola máš naprostou pravdu, u mě jsou to často slané koláče, těstoviny, krémové polévky, kuskus či bulgur na sto způsobů, jen s mírnými odchylkami :-D
OdpovědětVymazatMáš pravdu, taky opakuji stále stejné variace dokola- kaše, tvarohy, rizota. Sice obmněňuji suroviny, ale základ je pořád stejný :D A gnocchi z řepy mě opravdu zaujaly! Celkově mám gnocchi fakt ráda a tyhle řadím na seznam receptů k vyzkoušení. Snad se mi povedou tak pěkně jako otbě, protože můj jediný domácí pokus zatím taky letěl do koše :D
OdpovědětVymazatTak ty gnocchi vypadají naprosto parádně :)...Musím někdy zkusit :)
OdpovědětVymazato opakování stále stejných jídel bych mohla vyprávět...ehm..kusksu s cuketou minimálně 3x do týdne:D
OdpovědětVymazatgnocchi jsem taky dělala, akorát klasické, a byla to dobrota :) ( já tomu říkám gnoči, jak buran...:D )
Díky, díky, díky! :D já mám moc ráda špenátové, ale bramborové mi až tak moc nejedou. :) A doma jsem si udělala dýňové s rajčatovou omáčkou a byly vynikající. Nedávno jsme dělali druhou várku a už asi vím, co vytáhnu z ledničky na oběd :D A tyhle určitě musím zkusit, ukládám si je!! :)
OdpovědětVymazatGnocchi jsou velmi zajímavé a hned bych je ochutnala,jen je mám radši s nějakou omáčkou, pesto mi více chutná k těstovinám,ale určitě bych zkusila:)
OdpovědětVymazatVypadají fantasticky, moc se ti povedly! Líbí se mi, že základem jsou brambory, nikoli mouka. Určitě je zkusím, ale bez řepy, nemám ji ráda.
OdpovědětVymazatJá bych si je dala třeba s brynzou a pentrželkou, pažitkou a kouskem másla :)
snažím se mouku vyřazovat z jídelníčku, co to jde, takže proto brambory a řepa :-) ale třeba by ti chutnaly i tak, není to ta typická chuť řepy, jako když si uděláš salát.
VymazatMoc krásné jídlo z úplně základních surovin. Musí to být dobrota! :-)
OdpovědětVymazatP.
děkuji, jsem na tu jednoduchost :-)
VymazatTak dnes jsem je zkoušela a jsou vážně vynikájící :)...Už se těším na další recept na domácí gnocchi :)
OdpovědětVymazatděkuji, ráda slyším, že se povedly a taky chutnaly :-) snad brzy přibude další recept.
VymazatTak jsem je zkusila a musela jsem tam té mouky dát aspoň půl kila a stejně to těsto pořád hrozně lepilo :-/ Takže jsem jen vytvarovala takové kuličky.. ale docela dobré :) Jen se ta chuť brambor a řepy v tak vekém množství mouky tak trochu ztratila.. ale pesto bylo vynikající :)
OdpovědětVymazatFantastický nápad!!!miluju řepu:) zitra zajdu koupit a hned vyzkouším...už se mi sbíhají sliny!!;)
OdpovědětVymazatděkuji, snad se vydaří :-)
VymazatChtěla bych se prosím zeptat,jak dlouho vydrží oesto,zda se třeba nekazí do 14 dnů,děkuji,Eva
OdpovědětVymazatzkazí. Stačí kouknout i na kupované, po otevření se má spotřebovat do pár dnů. Mně obvykle vydrží zhruba týden.
VymazatVyzkoušela jsem gnocchi, jsou opravdu výborné. Podávala jsem je se špenátem. Doporučuji ;o) Olga
OdpovědětVymazatZkoušeli jste někdo dát do toho i jinou mouku než špaldovou? Taky se chystám je vyzkoušet :) Děkuju.
OdpovědětVymazatDobrý den, mám asi velmi primitivní dotaz, ale zajímá mě, jestli brambory s řepou necháte před strouháním úplně zchladnout.
OdpovědětVymazatnic se neděje, ptejte se :-) nechám zchládnout tak, aby se mi s nimi dobře pracovalo. Nemusí být úplně studené.
VymazatVýborně, díky.
OdpovědětVymazat