Gnocchi z červené řepy s petrželkovým pestem

I když si to nepřipouštíme, máme tendenci tíhnout k určitým typům pokrmu, které si oblíbíme. Vidím to sama na sobě, pořád dokola to jsou saláty, různé variace italského risotta, slané koláče, krémové polévky a zas saláty, risotto..... Sice použiji jiné suroviny, ale v podstatě je to totožný pokrm. 





Proto jsem chtěla trochu rozšířit repertoár a pustila se do gnocchů. Měla jsem z nich celkem hrůzu (zkoušela jsem je kdysi a letěly do koše), přece jen je považuji za trošku náročnější pokrm než jsou polévky, risotta atd. Nicméně výsledek se zdařil, a proto se s Vámi podělím o recept. Zdárný výsledek mi dodal odvahy zkoušet spoustu dalších receptů na gnocchi, např. ricottové, batátové, špenátové, tvarohové (ty až někdy příště)....Vidím, to teď na ňokové období :-) 


Gnocchi z červené řepy s petrželkovým pestem 

(3-4 porce)

Inspirace: http://www.talkoftomatoes.com


  • 300 g brambor
  • 200 g červené řepy
  • 1 vejce
  • sůl
  • cca 1 hrnek celozr. špaldové mouky






Řepu i brambory jsem si ve slupce uvařila doměkka. Poté jsem je oloupala a na jemno nastrouhala. Osolila, přidala vejce a na závěr mouku. Vypracovala jsem v hladké těsto. Pokud je těsto stále lepivé, přidejte mouku. Rozdělila jsem jej na pět dílů a na pomoučené podložce vyválela v tenké válečky, které jsem krájela na malé kousky. Ty jsem v rukách "ušoulala" do tvaru oválků a přimáčkla vidličkou. V osolené vroucí vodě jsem je vařila, dokud nevyplavaly na povrch.


Možností, jak jíst gnocchi, je neskutečně mnoho. Např. s máslem ochuceným bylinkami, třeba šalvějí, rozmarýnem, různými pesty, omáčkami, můžeme je zapéct... Já se pustila do pesta, tentokrát z petrželky a vlašských ořechů.


Petrželkové pesto


  • 30 g petrželky (bez stonků)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 25 g vlašských ořechů
  • kapka citr. šťávy
  • 50 ml olivového oleje
  • 35 g parmazánu





Lístky jsem otrhala, omyla a osušila. Důkladně rozmixovala spolu s česnekem, poté přidala ořechy a opět mixovala. Nakonec jsem přidala citrónovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a parmazán. 

Pesta bylo více než na 3-4 porce k ňokům, ale to vůbec nevadí. Domácí pesto je úžasné, vždy najde využití, ať už k těstovinám, do sendvičů, salátů...




22 komentářů:

  1. Tak to vypadá naprosto luxusně, mám teď období červené řepy, tak se to docela šikne :-) A s točením podobných jídel do kola máš naprostou pravdu, u mě jsou to často slané koláče, těstoviny, krémové polévky, kuskus či bulgur na sto způsobů, jen s mírnými odchylkami :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu, taky opakuji stále stejné variace dokola- kaše, tvarohy, rizota. Sice obmněňuji suroviny, ale základ je pořád stejný :D A gnocchi z řepy mě opravdu zaujaly! Celkově mám gnocchi fakt ráda a tyhle řadím na seznam receptů k vyzkoušení. Snad se mi povedou tak pěkně jako otbě, protože můj jediný domácí pokus zatím taky letěl do koše :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ty gnocchi vypadají naprosto parádně :)...Musím někdy zkusit :)

    OdpovědětVymazat
  4. o opakování stále stejných jídel bych mohla vyprávět...ehm..kusksu s cuketou minimálně 3x do týdne:D
    gnocchi jsem taky dělala, akorát klasické, a byla to dobrota :) ( já tomu říkám gnoči, jak buran...:D )

    OdpovědětVymazat
  5. Díky, díky, díky! :D já mám moc ráda špenátové, ale bramborové mi až tak moc nejedou. :) A doma jsem si udělala dýňové s rajčatovou omáčkou a byly vynikající. Nedávno jsme dělali druhou várku a už asi vím, co vytáhnu z ledničky na oběd :D A tyhle určitě musím zkusit, ukládám si je!! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Gnocchi jsou velmi zajímavé a hned bych je ochutnala,jen je mám radši s nějakou omáčkou, pesto mi více chutná k těstovinám,ale určitě bych zkusila:)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadají fantasticky, moc se ti povedly! Líbí se mi, že základem jsou brambory, nikoli mouka. Určitě je zkusím, ale bez řepy, nemám ji ráda.
    Já bych si je dala třeba s brynzou a pentrželkou, pažitkou a kouskem másla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. snažím se mouku vyřazovat z jídelníčku, co to jde, takže proto brambory a řepa :-) ale třeba by ti chutnaly i tak, není to ta typická chuť řepy, jako když si uděláš salát.

      Vymazat
  8. Moc krásné jídlo z úplně základních surovin. Musí to být dobrota! :-)
    P.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak dnes jsem je zkoušela a jsou vážně vynikájící :)...Už se těším na další recept na domácí gnocchi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, ráda slyším, že se povedly a taky chutnaly :-) snad brzy přibude další recept.

      Vymazat
  10. Tak jsem je zkusila a musela jsem tam té mouky dát aspoň půl kila a stejně to těsto pořád hrozně lepilo :-/ Takže jsem jen vytvarovala takové kuličky.. ale docela dobré :) Jen se ta chuť brambor a řepy v tak vekém množství mouky tak trochu ztratila.. ale pesto bylo vynikající :)

    OdpovědětVymazat
  11. Fantastický nápad!!!miluju řepu:) zitra zajdu koupit a hned vyzkouším...už se mi sbíhají sliny!!;)

    OdpovědětVymazat
  12. Chtěla bych se prosím zeptat,jak dlouho vydrží oesto,zda se třeba nekazí do 14 dnů,děkuji,Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zkazí. Stačí kouknout i na kupované, po otevření se má spotřebovat do pár dnů. Mně obvykle vydrží zhruba týden.

      Vymazat
  13. Vyzkoušela jsem gnocchi, jsou opravdu výborné. Podávala jsem je se špenátem. Doporučuji ;o) Olga

    OdpovědětVymazat
  14. Zkoušeli jste někdo dát do toho i jinou mouku než špaldovou? Taky se chystám je vyzkoušet :) Děkuju.

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den, mám asi velmi primitivní dotaz, ale zajímá mě, jestli brambory s řepou necháte před strouháním úplně zchladnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nic se neděje, ptejte se :-) nechám zchládnout tak, aby se mi s nimi dobře pracovalo. Nemusí být úplně studené.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)