Kokosové kuličky

Poslední dobou to vypadá, jako bych snad nedočkavě čekala Vánoce. Začalo to švestkovo-makovými kuličkami a vesele pokračuji kokosovými kuličkami. Ani nevím proč je doma považujeme za vánoční cukroví, taky to tak máte? A tak jsem si řekla, když se kupované Rafaelo konzumuje celoročně, proč si jej nevyrobit i během roku doma? Než abych si dala lentilky, bonboniéru, milku či jiné kupované sladkosti, uspokojím můj mlsný jazýček domácími dobrotami a bříško si vrní :-) 



Kokosové kuličky (15 ks)

Inspirace: http://www.thekitchn.com



  • 1 3/4 hrnku kokosu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce (kokosového) mléka
  • Vanilkový extrakt (cca 1 lžička)
  • Špetka skořice
  • Špetka soli



Hrnek kokosu s kokosovým olejem jsem mixovala, dokud jsem nedosáhla pastovité konzistence. (Nepřežeňte to, abyste nezískali máslo). Přidala jsem javorový sirup, mléko, vanilkový extrakt, skořici a sůl. Dále jsem mixovala, dokud se mi všechny suroviny nespojily. Poté jsem přisypala půl hrnku kokosu a zapracovala do celistvé hmoty. Tvarovala jsem menší kuličky, které jsem obalovala ve zbylém kokosu. Skladovala jsem v lednici. Kdo chce, přidá dovnitř mandli. Pokud by Vám hmota nechtěla držet pohromadě, přidejte trochu sirupu.






Kuličky byly krapet drobivější než "klasické nezdravé", které děláváme na Vánoce, ale za to, že jsou zdravé, jim to odpouštím. Javorový sirup jim dodal takovou zvláštní specifickou chuť, takže pokud možno nezaměňujte za jiný sirup. Věřím, že milovníci kokosu si pochutnají :-)






38 komentářů:

  1. no vyadají nádherně! Kam se na ně hrabe Raffaelo :)

    OdpovědětVymazat
  2. No já bych si rozhodně pochutnala :-) Kokosové kuličky bývají na Vánoce mou prací, takže dost možná rodině podstrčím zdravější verzi :-)))

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji ti!!
    Naprosto jsem milovala Rafaelo co děláme na Vánoce, to klasické z bílé čokolády, ale potom se u mě objevila alergie na kakao, takže už byly pro mě kuličky tabu (kvůli kakaovému máslu v té čokoládě)
    Teď si konečně své oblíbené kuličky mohu zase dát a z hlediska zdravé výživy se to s těmi původními nedá vůbec srovnávat, tyto jsou superzdravé!!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to mám hroznou radost, snad vyzkoušíš :-)

      Vymazat
    2. Už jsem vyzkoušela a bylo to všemi ohodnoceno kladně, takže měním zaběhlý recept za zdravější:) Ale ještě tam pak přidám mandli:)

      Vymazat
  4. Wow! Tak ted jsem cela Tvoje! Kokosove kulicky milujuuuuuu uplne strasne moc! To je skvely napad udelat je takhle zdrave!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak doufám, že budou chutnat i ty zdravější :-)

      Vymazat
  5. Neřekla bych, že to jde i zdravě, ale jde!:-) super

    OdpovědětVymazat
  6. Tyto dělám taky, jsou výborný :) Jen ještě přidávám arašídové nebo jiné oříškové máslo, to je ještě lepší ;D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to věřím, určitě nebudou takové drobivější, vyzkouším :-)

      Vymazat
  7. Mňam :) A můžu se zeptat - co to máš za tabulku - na kterou se dá psát křídama?:) Já už totiž spoustu let toužím potom, mít doma tabuli, na kterou by se dalo psát křídama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to ti teď nepovím, dostala jsem ji od ségry k narozeninám, ale optám se.

      Vymazat
    2. a nastrihas si ji jak potrebujes :-) http://www.slevomat.cz/sleva/382565-samolepici-cerna-tabule-200x45-cm-5-krid-zdarma

      Vymazat
  8. A ještě jeden dotaz :) Jaký používáš vanilkový extrakt? Kde ho kupuješ?:) Už jsem se chtěla zeptat u těch Twix tyčinek a pak jsem zapomněla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vanilkový extrakt mám z Marks and spencer.

      Vymazat
    2. Díky:) Akorát teda nevím, kdy se tam zas dostanu.. :-/ :-)

      Vymazat
    3. ještě je možnost vyrobit domácí, já dělala mamce k Vánocům, stačí vodka + vanilkové lusky.

      Vymazat
    4. Tak jsem ho našla prodávat tady http://www.pravavanilka.cz/vanilkovy-extrakt-a-sirup-c-5.html?zenid=ce2c70fc49108a52cadca31b1b0fb33f :) Tak asi objednám..přecejen se mi nechce kupovat celá vodka kvůli troše extraktu :)

      Vymazat
  9. kokos milujua ty kuličky vypadají božsky :)

    OdpovědětVymazat
  10. já je na Vánoce taky dělám, ale se zdravým životním stylem to moc nemá společného. Tvoje kuličky vyzkouším určitě dříve;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já je beru jako takovou sladkost, když mám chuť na něco :-)

      Vymazat
  11. tak tyhle kuličky jsou naprosto delikátní! Skoro bych nepoznala rozdíl v chuti mezi nimi a rafaelem.. díky:)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, (doufám, že můžu takto oslovovat), hodlám si vytisknout spoustu tvých úžasných receptů a postupně je zkoušet, nicméně u některých ty ingredience mixuješ... Já mám jen tyčový mixér a když jsem zkoušela dělat podobné datlovo-kokosové kuličky, u kterých měla mixováním těchto dvou ingrediencí vzniknout lepivá kaše, málem jsem tyčák zavařila :-( Co prosím používáš ty? Klidně si něco lepšího koupím, budu ho teď často potřebovat... Děkuji moc za odpověď, zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mám taky jen tyčový a se všemi recepty se vypořádal. Chce to jen pár vychytávek, datle a jiné sušené ovoce si předem namočit, případně zalít horkou vodou, aby se rozmočily, semena a ořechy pomlít než se pustím do másel, mixovat v intervalech s přestávkami... atd.

      Vymazat
    2. Děkuji moc za odpověď, budu tedy experimentovat :-)

      Vymazat
  13. Ahoj. Chystám se na tento recept a ráda bych se zeptala, zda jsi to zkoušela s medem místo javorového sirupu? Ten mi došel, za to ale medu máme požehnaně. Předpokládám, že tato lepivá sladká složka je v receptu to, co uličky drží pohromadě, že? Děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nezlob se, ale opravdu není v mých silách vyzkoušet každý recept s různými obměnami, i kdybych sebevíc chtěla. Nicméně myslím, že nebude problém, sirup má kuličky osladit a spojit, ale samozřejmě záleží, jaký med použiješ, tekutý/pastový...

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)