Pečení bez mouky...lněný chléb

Jedna čtenářka mi v komentáři k receptu na lněné bulky psala, že by časem ocenila i chléb. Netušila, že se mi právě jeden v troubě peče, krásné načasování. Tak doufám, že jí udělám radost :-) a nejen jí....






Pečení bez mouky mě baví. Upřímně, nikdy v životě by mě nenapadlo, že jde péct bez mouky. A ono se ukazuje, že to skutečně jde. Poznala jsem, že pomleté mandle, a vlastně všechny ořechy, semínka, hravě nahradí mouku. Kromě již zmiňovaných bulek je to například kokosový chlebíček, jablkovo-makový koláč se sněhem, kaštanové muffiny, mandlovo-skořicové bábovky, mandlovo-banánové muffiny... a snad bude receptů přibývat. Teď bych se ráda zaměřila na slané varianty (cítím se nějak přeslazeně). Taky máte období, kdy byste každý den snídaly jen sladké a pak zas přijde období slané? 


Takové recepty jistě ocení i čtenáři, kteří jsou nuceni vyřadit ze svého života lepek. Nicméně i ten, kdo nefandí tomuto alternativnímu pečení, si přijde na své. Opakuji to pořád, nechci jít do extrému a zcela vyřazovat nějakou složku potravin ze svého života. A kromě toho, mám hroznou chuť na "klasický" chléb... dnes ale lněný...



Lněný chléb 

Inspirace: http://www.theezwhey.com



  • 2 hrnky drcených lněných semínek (250 g)
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 5 bílků
  • 2 celá vejce
  • 5 lžic oliv. oleje
  • 1 lžička medu
  • 1/2 hrnku vody



Nejprve jsem si semínka podrtila ve hmoždíři. Přesypala jsem je do misky a promíchala s práškem do pečiva a solí. V jiné misce jsem smíchala bílky i celá vejce, olivový olej, med a vodu. Tuto tekutou směs jsem pomalu přelila k semínkům a důkladně promíchala. Naplnila jsem silikonovou chlebíčkovou formu a pekla zhruba 30 minut na 180 stupňů. 






Já chlebíček dělala ve slané variantě, protože jsem měla chuť na pečivo se šunkou, sýrem.... ale můžete jej udělat i na sladko přidáním kakaového prášku, skořice, vanilkového extraktu, dýňového koření... Pokud někdo budete zkoušet, budu ráda, když mi napíšete o výsledku :-)





U receptu je velmi důležité podrtit semínka. V žádném případě tento krok nevynechávejte. Co jsem četla zkušenosti, tak bez podrcení nebude chleba držet pohromadě. Chuťově mi chléb připomíná takový ten lisovaný, co někomu smrdí jako zverimex... Ne že bych byla jeho milovnice, ale občas si na něm vážně pochutnám, takže to bylo pro mě milé překvapení, že i ten jde vyrobit doma :-)



34 komentářů:

  1. Vypadá moc dobře!:-)

    Máš opravdu super blog a recepty! Už jsem jich od tebe pár zkusila a třeba banánovo kokosové lívance jsou úplně dokonalý!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ooo to mě těší :-) tak snad budeš zkoušet i dále a bude chutnat

      Vymazat
  2. Ten se teda povedl! :) Já dnes pekla chleba z arašídového másla, taky bez mouky, tak příští týden přijde na řadu tenhle :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na arašídový se chystám strašně dlouho, ale vždy je mi líto másla a radši ho bagruju lžičkou :-)

      Vymazat
  3. Ľanových semien mám kopu navyše a už dlho ma láka upiecť si vlastný chlieb tak možno ako prvý vyskúšam tento ;) Vyzerá super :) BZ
    http://bodkovanazastera.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no není to takový klasický chléb, tak nevím, jestli je vhodný jako první domácí chléb, ale pokud nevíš co se semínky :-)

      Vymazat
  4. Tenhle je můj oblíbený, akorát dávám celé vejce a slunečnicové máslo místo oleje :) Je výborný naslano i nasladko :) A miluju tu jeho vůni. A nejlepší je třeba 2 dny po upečení mi přijde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s máslem vyzkouším. Děláš si domácí nebo kupuješ?

      Vymazat
  5. Tak to je bomba! Určitě ho časem vyzkouším, jen teda nevím kdy, protože kdybych měla upéct a uvařit všechno, co mě u tebe láká, nedlala bych nic jiného :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Všchny tvé recepty vypadají tak chutně! Mňam, vše bych hned zkusila!!! :)
    Začínám tě sledovat a budu moc ráda, když budeš sledovat i ty mě :)
    http://misinkoutek.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tento chlebik si urcite spravim!!!!

    OdpovědětVymazat
  8. tak to určitě brzy vyzkouším. Vypadá báječně!

    OdpovědětVymazat
  9. chci se zeptat ohledně drcení lněných semínek v hmoždíři...už při receptu na banánovo-lněné sušenky...nějak to drcení mi nešlo...zda stačí to semínko jen pobouchat nebo je lepší semleté v mlýnku na mák?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. čím více pomleté, tím lépe. V podstatě nám supluje mouku, tomu se chceme přiblížit. Mlýnek nemám, takže bohužel neporadím, jak to půjde. Pouze jsem je zkoušela mixovat jako ostatní oříšky a moc to nešlo. Takže jsem si pohrála s hmoždířem. Případně můžete pořídit už drcená, ale tam bude horší kvalita a je možné, že budou žluklé.

      Vymazat
  10. Ahoj, dá se něčím nahradit vejce v tomto druhu pečiva? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jako náhradu 1 vejce používám 1 lžíci lněných semínek + 3 lžíce vody, ale nezkoušela jsem právě v tomto receptu, takže nezaručím výsledem, do budoucna vyzkouším a dám vědět...

      Vymazat
  11. tak jsem ho dala do trouby :) snad se zadaří, ty bulky se mi nepovedly, byly tvrdý jako blázen, tak držte palce :)

    OdpovědětVymazat
  12. ,,jeee, no paráda" .Děkuju moc, konečně vím, na co si namazat bryndzu ve stylu paleo :))

    OdpovědětVymazat
  13. Chlebík sme vyskúšali a chuťovo nás milo prekvapil ... Aj keď je bez múky, asi aj tak obsahuje pomerne dosť kalórií, keďže ľanové semienka sú dosť mastné. Alebo myslíte, že je to OK? Ak sa niekto vyhýba múke kvoli redukcii hmotnosti, je tento chlieb vhodný? Ďakujem za názory a za celý úžasný blog :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nepočítám kalorie, zajímá mě složení potravin, takže pro mě je ok, ale věřím, že počítači kalorií by se hroutili... Nejde o to, jestli je tento chléb vhodný pro redukci ale o MNOŽSTVÍ. Prostě musí být výdej větší než příjem, jednoduchá rovnice.

      Vymazat
  14. Ahoj,nešlo by to udělat třeba ze tří celých vajec?Mamka nesnáší, když po mně v lednici zůstanou bílky, nebo žloutky....

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, máš zkušenost, jak dlouho vydrží chléb čerstvý? Díky :)

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den, děkuji za recept, ještě jsem nezkoušela a ani netušíte jak je těžké sehnat dobrý recept na pečivo, kde není žádná obilovina ani pseudobilovina, škorb a cukr. Chtěla jsem se zeptat jesi se stane něco vážného, když vynechám med, protože jsem na tzv. low carb dietě. Taky jsem se chtěla zeptat jestli se bílky šlehají do sněhu, jsem vlastně ještě začátečník a tak musím mít rozepsaný krok po kroku.
    Děkuji Pája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bez medu to chlebík určitě zvládne :-) bílky se šlehat nemusí, ale s tuhým sněhem bude chlebík určitě nadýchanější a vyskočí víc.

      Vymazat
  17. Zkusila jsem místo drcenych seminek přímo lnenou mouku a to těsto se vůbec nespojilo, hrozně klouzalo 🤔, dělala jsem to přesně podle postupu co je tady. Nějak jsem to naplnila do formy, uvidíme co z toho bude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jediný problém, co mě napadá, je právě lněná mouka. Drcená semínka nejsou tak jemně mletá.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)