Dnes budu pokračovat v tématu krabičky... Obědy jsou jasné, nejideálnější jsou nějaké zapékané celozrnné těstoviny, kuskus, brambory, jáhly, bulgur, ale třeba i fazolové burgery, plněná tortilla...
Tentokrát se tedy zaměřím na snídani, kterou si připravíte večer a ráno jen popadnete skleničku a můžete vyrazit. Znáte to, musíte vyrazit z domu v nekřesťanskou hodinu a představa, že ještě o půl hodiny dřív vstáváte, abyste si uvařily ovesnou kaši a spapaly, je nemyslitelná. Jedním z mnoha řešení je dát si odležet vločky přes noc (overnight oats). Jeden čas jsem tuto snídani milovala, hlavně v létě, kdy krásně ochladila. Ale musím říct, že jsem tuto variantu praktikovala jen s ovesnými vločkami. O to víc mě zaujal recept s pohankou. Žila jsem v domnění, že pohanka se musí uvařit a ono ne...
Pohankovo-ořechová kaše (raw, 1 porce)
Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com
- 25 g pohanky
- 20 g vlašských ořechů
- šťáva z 1/2 pomeranče
- 1/2 jablka
- špetka kardamomu
- 1/2 jablka
- 1/2 pomeranče
- vlašské ořechy
- burákové máslo
Pohanku i ořechy jsem si zvlášť předem na několik hodin namočila. Poté jsem slila vodu. Přendala do jedné misky a přidala půl oloupaného, nastrouhaného jablka, šťávu z půl pomeranče, kardamom a rozmixovala tyčovým mixérem. Skleničku jsem naplnila kaší a dala chladit do lednice. Před podáváním jsem doplnila zbylou polovinou jablka, pomeranče, vlašskými ořechy a lžičkou burákového másla.
Kombinace s jablkem, pomerančem, kadamomem a vlašskými ořechy mi ještě trošku evokuje zimní čas. Ale do těchto dnů se dokonale hodí, i když kalendář povídá něco jiného. Nicméně mi velmi chutnala a budu zkoušet další varianty, nejlépe už s domácí úrodou ovoce ze zahrádky.
to zní hodně zajímavě :)
OdpovědětVymazatpro mě je ale nepřestavitelné odejít z domu bez snídaně ( se snídaní s sebou a ne v žaludku :D ) v jakoukoliv ranní hodinu, jsem na tom závislá :D
to já snídávám nejdřív v 6, ale kolikrát jedu vlakem v 6, tak si bufetím, až tam :-)
Vymazatjakto že ty tvoje recepty vypadají tak skvěle? :) vypadá to vážně moc pěkně :)
OdpovědětVymazatto je fakt něco úžasnýho!
OdpovědětVymazatšlo by to udělat i z pohankových vloček? :)
OdpovědětVymazatale ty bych už nemixovala, to bude něco jako overnight oats.
Vymazatvypadá to lákavě!:)
OdpovědětVymazatjá jsem asi ten největší ovesný barbar...ale každé školní ráno mi trvá přesně minutu udělat ovesnou kaši..nasypu normální vločky (ne instantní)do krabičky, zaleju vodou a dám na minutu do mikrovlnky. Potom si dochutím:)
Jen do mě.:D
tak pokud ti to vyhovuje, čas máš krásný :-D
VymazatMikrovlnka ničí veškeré nutniční hodnoty a její používání může vést k rakovině, těch několik ušetřených minut za zničené zdraví určitě nestojí
Vymazatmůžu se zeptat... overnight oats se dělá stejně? Taky to stačí jen do rána namočit? Díky :)
OdpovědětVymazattak tak. Každý má sice trošku svoji metodu, stejně jako přípravu ovesné kaše. Já si třeba zaliju vločky troškou horké vody, nechám chvíli nabobtnat, přidám jogurt, ovoce a dám do lednice.
Vymazatdíky za tip! :)
VymazatTak to mě je úplně jedno, v kolik hodin musím vstávat, vždycky si přivstanu klidně i o hodinu dřív, abych se stihla v klidu nasnídat :D Ale ta pohankvá kaše vypadá zajímavě. Taky jsem párkrát dělala pohanku na sladko, ale pořád mi tak nějak více vyhovují vločky :)
OdpovědětVymazatTo vypadá moc dobře,i když milovník pohanky mo nejsem...zatím jsem kombinoval půl na půl s ovesnýma vločkama...ale tady kombinace s jablkem ,pomerančem a ořechy to určitě bude mňamka :-) Určitě vyzkouším ,když nebude ráno moc času :-)
OdpovědětVymazatvypadá to dobře, určitě to zkusím:-) já jsem zatím měla jen instantní pohankovou kaši a byla dobrá, ale musím přiznat, že pořád u mě vede ta ovesná!
OdpovědětVymazatMňaam:-)))
OdpovědětVymazatvypadá to opravdu nádherně..nedávno jsem přemýšlela jak pohanku na snídani zpracovat bez zdlouhavého vaření, tak děkuji za tip!
OdpovědětVymazatBurákové máslo je pro ovesné kaše nějaký nový hit, koukám:) Fotky jsou krásné a recept zajímavý.
OdpovědětVymazatTo vypadá hodně dobře!
OdpovědětVymazatBez snídaně ani ránu! A rozhodně si raději přivstanu o hodinu dříve, jen abych si mohla v klidu posnídat v teple domova. Nerada snídám venku. Dávám přednost teplu domova: )
OdpovědětVymazatRaw pohanková kaše na snídani je nej! :) Pár jejích obměn se dá načerpat i tady http://vitakucharka.blog.cz
OdpovědětVymazatA to stačí jen pohanku namočit přes noc a nemusí se už vařit? to je dobrý?
OdpovědětVymazatzkus...
Vymazat