Pohankovo-ořechová kaše (raw)

Dnes budu pokračovat v tématu krabičky... Obědy jsou jasné, nejideálnější jsou nějaké zapékané celozrnné těstoviny, kuskus, brambory, jáhly, bulgur, ale třeba i fazolové burgery, plněná tortilla... 





Tentokrát se tedy zaměřím na snídani, kterou si připravíte večer a ráno jen popadnete skleničku a můžete vyrazit. Znáte to, musíte vyrazit z domu v nekřesťanskou hodinu a představa, že ještě o půl hodiny dřív vstáváte, abyste si uvařily ovesnou kaši a spapaly, je nemyslitelná. Jedním z mnoha řešení je dát si odležet vločky přes noc (overnight oats). Jeden čas jsem tuto snídani milovala, hlavně v létě, kdy krásně ochladila. Ale musím říct, že jsem tuto variantu praktikovala jen s ovesnými vločkami. O to víc mě zaujal recept s pohankou. Žila jsem v domnění, že pohanka se musí uvařit a ono ne... 



Pohankovo-ořechová kaše (raw, 1 porce)

Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com


  • 25 g pohanky
  • 20 g vlašských ořechů
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • 1/2 jablka
  • špetka kardamomu



  • 1/2 jablka
  • 1/2 pomeranče
  • vlašské ořechy
  • burákové máslo


Pohanku i ořechy jsem si zvlášť předem na několik hodin namočila. Poté jsem slila vodu. Přendala do jedné misky a přidala půl oloupaného, nastrouhaného jablka, šťávu z půl pomeranče, kardamom a rozmixovala tyčovým mixérem. Skleničku jsem naplnila kaší a dala chladit do lednice. Před podáváním jsem doplnila zbylou polovinou jablka, pomeranče, vlašskými ořechy a lžičkou burákového másla.




Kombinace s jablkem, pomerančem, kadamomem a vlašskými ořechy mi ještě trošku evokuje zimní čas. Ale do těchto dnů se dokonale hodí, i když kalendář povídá něco jiného. Nicméně mi velmi chutnala a budu zkoušet další varianty, nejlépe už s domácí úrodou ovoce ze zahrádky. 






23 komentářů:

  1. to zní hodně zajímavě :)
    pro mě je ale nepřestavitelné odejít z domu bez snídaně ( se snídaní s sebou a ne v žaludku :D ) v jakoukoliv ranní hodinu, jsem na tom závislá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to já snídávám nejdřív v 6, ale kolikrát jedu vlakem v 6, tak si bufetím, až tam :-)

      Vymazat
  2. jakto že ty tvoje recepty vypadají tak skvěle? :) vypadá to vážně moc pěkně :)

    OdpovědětVymazat
  3. šlo by to udělat i z pohankových vloček? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale ty bych už nemixovala, to bude něco jako overnight oats.

      Vymazat
  4. vypadá to lákavě!:)
    já jsem asi ten největší ovesný barbar...ale každé školní ráno mi trvá přesně minutu udělat ovesnou kaši..nasypu normální vločky (ne instantní)do krabičky, zaleju vodou a dám na minutu do mikrovlnky. Potom si dochutím:)
    Jen do mě.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak pokud ti to vyhovuje, čas máš krásný :-D

      Vymazat
    2. Mikrovlnka ničí veškeré nutniční hodnoty a její používání může vést k rakovině, těch několik ušetřených minut za zničené zdraví určitě nestojí

      Vymazat
  5. můžu se zeptat... overnight oats se dělá stejně? Taky to stačí jen do rána namočit? Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak tak. Každý má sice trošku svoji metodu, stejně jako přípravu ovesné kaše. Já si třeba zaliju vločky troškou horké vody, nechám chvíli nabobtnat, přidám jogurt, ovoce a dám do lednice.

      Vymazat
  6. Tak to mě je úplně jedno, v kolik hodin musím vstávat, vždycky si přivstanu klidně i o hodinu dřív, abych se stihla v klidu nasnídat :D Ale ta pohankvá kaše vypadá zajímavě. Taky jsem párkrát dělala pohanku na sladko, ale pořád mi tak nějak více vyhovují vločky :)

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá moc dobře,i když milovník pohanky mo nejsem...zatím jsem kombinoval půl na půl s ovesnýma vločkama...ale tady kombinace s jablkem ,pomerančem a ořechy to určitě bude mňamka :-) Určitě vyzkouším ,když nebude ráno moc času :-)

    OdpovědětVymazat
  8. vypadá to dobře, určitě to zkusím:-) já jsem zatím měla jen instantní pohankovou kaši a byla dobrá, ale musím přiznat, že pořád u mě vede ta ovesná!

    OdpovědětVymazat
  9. vypadá to opravdu nádherně..nedávno jsem přemýšlela jak pohanku na snídani zpracovat bez zdlouhavého vaření, tak děkuji za tip!

    OdpovědětVymazat
  10. Burákové máslo je pro ovesné kaše nějaký nový hit, koukám:) Fotky jsou krásné a recept zajímavý.

    OdpovědětVymazat
  11. Bez snídaně ani ránu! A rozhodně si raději přivstanu o hodinu dříve, jen abych si mohla v klidu posnídat v teple domova. Nerada snídám venku. Dávám přednost teplu domova: )

    OdpovědětVymazat
  12. Raw pohanková kaše na snídani je nej! :) Pár jejích obměn se dá načerpat i tady http://vitakucharka.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  13. A to stačí jen pohanku namočit přes noc a nemusí se už vařit? to je dobrý?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)