Fíkové rolky

Obecně se nevyžívám v přeslazených věcech. Už jako dítě jsem dávala přednost hořké čokoládě před mléčnou, oblíbené gumové bonbonky? Kyselé žížalky, oblíbené sušené ovoce? Brusinky, třešně, višně. U nás vždy frčelo kyselé. Těch okurek, co jsme se nazavařovaly.... a do půlky zimy jsme se o ně my kobylky (se ségrou) postaraly... 







Takže asi chápete, že sušené datle ani fíky nepatří k mým oblíbencům. Nicméně jsem byla pár balíčky během zimy obdarována a přece se to nevyhodí...



Fíkové rolky (15 ks)
Inspirace: http://mynewroots.org


Těsto

  • 1 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce čaje rooibos (já měla jahodový)
  • 100 g ovesných vloček
  • 1/4 lžičky sody
  • 1 lžička skořice
  • 5 lžic kokosového oleje (másla)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce medu
Náplň

  • 125 g sušených fíků
  • 1/2 hrnku čaje rooibos
  • pár kapek citrónové šťávy

Nejdříve jsem si uvařila silný čaj. Pokud nemáte sypaný jako já, použijte 2 sáčky, aby byl opravdu silný. Čaj zalijte jen do 3/4 hrnku a nechte louhovat 15 minut. Poté jsem odebrala 3 lžíce čaje, promíchala se lžící chia semínek a nechala vsáknout. Mezitím jsem si rozmixovala vločky, smíchala se sodou, skořicí, kokosovým olejem, nasáklými chia semínky, extraktem, javorovým sirupem a medem. Vypracovala jsem těsto, které jsem zabalila do potravinové fólie a dala odpočívat do lednice asi na hodinu. 
Fíky jsem si pokrájela na malé kousky a přendala do kastrůlku. Zalila jsem je zbylým čajem, citrónovou šťávou. Vařila jsem je za stálého míchání asi 15 minut. Kdyby se začaly připalovat, přilijte kapku vody. Tuto směs jsem si rozmixovala.
Těsto jsem si rozválela na pečícím papíru na co nejtenčeji a přenesla na plech. Prostředek jsem pokladla náplní a okraje přehnula a nakrájela na tenké plátky. Pekla jsem asi 20 minut 180 stupňů. Nechala jsem vychladnout a mohlo se podávat.





Rolky vypadaly trošku světleji než v původním receptu. To přičítám absenci sypaného čaje. Jinak byly moc dobré. Není to vyloženě snídaňový koláč, kterého si ukrojíte kus a posnídáte. Je to spíš taková sladkost k dobrému čaji, kávě, když Vás honí mlsná...



36 komentářů:

  1. tak tohle bych hned snědla! :) jen tu mít ty ingredience a už bych šla péct :P

    OdpovědětVymazat
  2. jeee to vypadá skvěle... musím brzo zkusit :))

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tak, vypadá to úžasně, já mám fíky strašně moc ráda - hlavně takhle v zimě. Věřím, že ke kafíčku by tenhle dezertík bodl každému. Ach, proč jsou tvoje recepty tak úžasné... :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na mě jsou fíky moc sladký, ale sem tam si dám.

      Vymazat
  4. vypadají skvěle :) obdivuji tě, za tvá těsta bez mouky. Mě by se to určitě rozpadlo. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, recept mě láká, ale nemám ještě zkušenost s chia semínky. Jsou běžně k dostání? Kde se dají spolehlivě koupit? Díky, Adéla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zatím jsem je viděla v každé zdravé výživě, markety je nevedou.

      Vymazat
  6. To vypadá báječně a hrozně zajímavě! Určitě vyzkouším :))

    OdpovědětVymazat
  7. tohle si musím udělat! vypadá to dokonale!!!

    OdpovědětVymazat
  8. to je vskutku netradiční dobrota, která stojí za vyzkoušení! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. to mi připomíná takové fíkové sušenky, co jsem si kupovala v chorvatsku, vypadalo to podobně a taky to bylo plněné....ale nepochybně stokrát méně zdravé než ty tvoje:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na ty jsem v Chorvatsku nikdy nenarazila, ale složení bude určo lepší :-)

      Vymazat
  10. myslíte si, že by dala chia nahradit sezamovými semínky? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v žádném případě! chia mají zvláštní vlastnost, s vodou nabobtnají a vytvoří takový sliz, něco jako tapioka.

      Vymazat
  11. Tak to vypadá zajímavě, zaujal mě hlavně ten čaj v přísadách :) A díky mám celkem ráda - kupuji v DM nedoslazované a ty jsou teda výborné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já fíky snad ani doslazované neviděla, samy o sobě už jsou děsně sladký.

      Vymazat
  12. to vypadá úžasně :) ukládám a zkouším :)

    OdpovědětVymazat
  13. Modifikace z My New Roots? ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Super! Já jsem do náplně přidala ještě lžičku borůvkového likéru.

    OdpovědětVymazat
  15. Poprvé jsem tyhle sušenky vyzkoušela v USA, ale kupované z obchodu a zamilovala si je....teď se je marně snažím najít tady u nás, ale bezvýsledně :-/....budu si je teda muset vyrobit sama :)...zkusím tvůj recept...vypadá i docela zdravě, žádná mouka :))...jen nakoupit ingredience ;)

    OdpovědětVymazat
  16. Jak dlouho vydrží Případně skladovat v temnu a chladu? Plánuji je upéct na Vánoce...Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u nás se snědly do týdne, takže... bohužel neporadím. samozřejmě v chladnu jako ostatní cukroví

      Vymazat
    2. Týden bude perfektní! Zítra vyzkouším. Díky!

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)