Domácí mandlové mléko + smoothie

O kvalitě kravského mléka a jeho dopadech na náš organismus se už nějaký ten diskutuje. Názory jsou samozřejmě protichůdné, někteří jej obhajují, jiní zatracují. Ať už se na něj díváte jakkoliv, určitě zkuste doma oříškové mléko. 




Já sama se snažím omezovat výrobky z kravského mléka a nahrazovat je produkty rostlinného původu nebo alespoň z kozího či ovčího mléka. Nejmenší problém jsou sýry, protože strašně miluji kozí. Mohla bych je jíst pořád, což samozřejmě nedělám, protože nekradu. A jsou natolik specifické, takže věřím, že by se mi brzy přejedly asi jako vše, čeho je přespříliš, takže je prostě střídám. Do krémových polévek či omáček přidávám sójovou smetanu. Vím, že někomu nechutná, mně ale nevadí. A nejhorší je to s mlékem, toho kravského se jen těžko vzdávám. Zkoušela jsem kupované sójové a rýžové, ale prostě to není ono. A tak jsem se vrhla na výrobu domácího.


Mandlové mléko

  • 1 hrnek mandlí 
  • 3 hrnky filtrované vody
  • (1 lžička vanilkového extraktu)
  • (1 lžička javorového sirupu)


Mandle jsem si přes noc namočila. Poté jsem je propláchla a zalila třemi hrnky filtrované vody. Společně jsem rozmixovala, dochutila vanilkovým extraktem, javorovým sirupem a opět chvilku promixovala. Nakonec jsem přecedila přes čistou plenu a uskladnila v lednici až 4 dny. Před konzumací je třeba mléko vždy protřepat. Mléko můžete dochutit, čím je libo nebo vůbec nemusíte :-) Zbytek rozmixovaných mandlí, které zůstanou v pleně nevyhazujte, příště Vám ukážu co s nimi, žádné plýtvání :-)




Takto si můžete vyrobit mléko z jakýchkoliv ořechů. Já začala mandlemi. I když jsem žádné oříškové mléko až doteď neochutnala, tak nějak jsem věřila, že právě z mandlí bude nejlahodnější, protože mi připadnou takové nasládlé. A jak jsem s mlékem naložila? 



Banánovo-mandlové smoothie

  • 1/2 mraženého banánu
  • 1/2 čerstvého banánu
  • 200 ml mandlového mléka 
  • 1 lžička mandlového másla*
  • 1/2 lžičky skořice
  • nasekané mandle na ozdobu


Banán s mlékem, mandlovým máslem a skořicí jsem rozmixovala, přelila do sklenice a ozdobila nasekanými mandlemi. 





Máslo jsem si jednoduše vyrobila rozmixováním mandlí, které jsem lehce přisolila, žádné doslazování. Pro výraznější chuť je můžete krátce opražit. 





49 komentářů:

  1. Ahoj,mohla bych se zeptat, jaký mixér používáš? :) Moc ráda bych si vyrobila máslo, jen ten můj starý mixér ořechy nezvládá (nezvládá ani vypeckované datle... Chudáček). Uvažuju proto o koupi něčeho lepšího, jenom nevím, jak moc do něj investovat, aby zvládal bez problémů i ořechy. Díky moc a musím ještě říct, že jsem tvůj blog objevila nedávno a opravdu se mi tady líbí, jsem ráda za tvoje velmi dobré tipy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bohužel neporadím, sama bych nějaký pořádný potřebovala, abych mohla vesele mixovat. Jde to i s tyčákem, jen si ořechy nejdříve pomelu a až potom mixuji, abych mixér rovnou nezničila. Mixuji s přestávkami, třeba pět minut a jdu něco dělat a za půl hodiny pokračuji a tak dělám klidně pět koleček až do požadované konzistence. Snad poradí někdo jiný :-)

      Vymazat
    2. Já jsem si teď koupila Russel Hoobs sekáček (https://interlink-static.tsbohemia.cz/russell-hobbs-mini-sekacek-desire-mini-chopper_ien147057.jpg) a jsem nadšená. Všechno jsem právě taky dělávala tyčovým, kterej trpěl a s tímhle je to supr, zvládne ořechy do minuty úplně na prášek a právě se v tom dají dělat všelijaké pyré, smoothies a tak. Stál kolem 700 a kupovala jsem ppřes e-shop. (Nakupka.cz, maji i na Mall.cz). Napřed jsem si koupila trochu levnější, asi za čtyři stovky, ale ořechy nezvládl, tak jsem ho vrátila. Ještě pak doporučuju cokoliv od značky Kenwood. :)

      Vymazat
    3. Přidám také tip, koupila jsem si kávomlýnek Scarlett silver line SL 1545 a umixuje krásně mandle, oříšky a semínka. Jinak recept super, vyzkouším i smoothie.

      Vymazat
    4. Děkuju moc! ^^ Snad konečně budu moct mixovat o 106 :D

      Vymazat
    5. V kávomlýnku si dělám i moučk.cukr z hnědého cukru...i krystalu. Je výborný i na mák a všechny luštěniny..

      Vymazat
  2. Super tipy, k máslu i mléku se určitě dostanu! Díky za recepty! :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je boží! Taky už jsem dlouho plánovala zkusit mandlové mléko, ale zatím jsem se k tomu ještě nějak neodhodlala. Ale myslím, že časem to zkusím určitě :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam!:-))) Nejen, že to musí skvěle chutnat, ale i to skvěle vypadá!:-)

    OdpovědětVymazat
  5. mléko taky plánuji :) a nejen mandlové, díky za tipy :)

    OdpovědětVymazat
  6. I já se na něho chystám. Líbí se mi, jak jsi všechno spotřebovala, jen bych potřebovala lepší mixér. Viděla jsem nadavno i makové, nemáš ho náhodou v plánu? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já mám v plánu tolik věcí, že nevím co dřív :-) výhledově chci zkusit všechny varianty rostlinných mlék. Zatím jsem zkoušela ovesné, které nebylo moc dobré, možná protože jsem ho nijak nedochutila. Tohle bylo mnohem lepší. Makové musí být taky výborné, miluji mák :-)

      Vymazat
  7. Super! Až si pořídím nějaký schůdný super-mixér tak se do toho pustím, kupovat pořád sójové se prodraží =( Tvé vypadá skvěle, chtěla jsem se zeptat, jaký máš mixér, ale vidím, že už tady takový dotaz padl. Ještě bych se chtěla zeptat, ty mandle se musí propírat po tom namočení? A tu vodu ve které byly namočené normálně vylít jo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no někdo právě mixuje rovnou tu vodu, ve které se máčí, ale co jsem hledala tak většina receptů pracuje s čistou vodou :-)

      Vymazat
    2. Dobře, děkuji za odpověď =) Už se těším, až to vyzkouším

      Vymazat
  8. Mandlové mléko určitě zkusím :) Vypadá to dobře :)

    OdpovědětVymazat
  9. miluju mandle, musejí to bejt dobroty :)

    OdpovědětVymazat
  10. Dělávám lískovoříškové, ale právě docela bojuju se zužitkováním těch mokrých zbytečků tak doufám že řešení přijde brzy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak už přišlo, mám i více využití, tak snad časem přidám tipy :-)

      Vymazat
  11. vypadá to úžasně! Jen se zeptám - asi úplně blbě - ale není mi to jasné...když se dělá to mandlové máslo - to vážně stačí mixovat jen mandle? Chápu to dobře,že ten tuk uvnitř jakoby "vytvoří" to máslo ?
    Moc díky!Verry

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak nějak, ořechy jsou hodně tučné a mixováním je začnou uvolňovat. V kupovaných bývají přidané nějaké oleje, ale není to vůbec potřeba.

      Vymazat
  12. Tak to je mazec! O domácí výrobě různých rostlinných mlék (mandlovým počínaje a makovým konče) jsem četla už dost dlouho, ale bojím se, že můj malý mixérem by to nezvládl. Nezvládne totiž mandle, ani jiné ořechy, namixovat na jemný prášek (ani když se mixují horké), takže o domácím mandlovém mléku a másle si můžu nechat tak akorát zdát. Tak se bud kochat alespoň u tebe na blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. věřím, že mléko zvládne! Mandle jak jsou přes noc namočené krásně změknou a je to jako bys mixovala polévku, takže bych se toho nebála :-)

      Vymazat
  13. To je zvláštní, jak mají všichni oblíbené právě ty mandle :D Já jsem teď dělala mléko z lískových ořechů a bylo taky fajn. Jinak u sójového mléka platí, že čím dražší, tím líp chutná. :) Za mě Alpro.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. plánuji i jiné ořechy, ale pro začátek mi přišly nejlepší ty mandle :-) Alpro používám jen smetanu, jinak rostlinná mléka jsme měli Alnaturu a to nic moc teda.

      Vymazat
    2. Jojo, Alnatura je hnusná, řekněme si to naplno. Kromě Alpro jsem si vzpomněla ještě na mléko Yoya, to je trochu levnější a taky chutná skvěle. A nekupovat mléka v supermarketech, tam jsou předražená.

      Vymazat
    3. to už jsem se přesvědčila, že často vyjde levněji kdejaký obchůdek se zdravou výživou, zdání klame :-)

      Vymazat
  14. Musí být voda filtrovaná?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, měla by být zbavena chloru a jiných nečistot.

      Vymazat
  15. Dobrý den, jak mam "vyrobit" filtrovanou vodu? Dekuji, Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. lze použít filtrovací konvici, případně láhev, já mám například bobble.

      Vymazat
    2. Filtrovací konvici nemám :/ .... a třeba kupovanou vodu ( ty různé "dary přírody" v PETkách)? :) Děkuji za odpověď. Hanka

      Vymazat
  16. Ještě mám dva dotazy (možná hloupé :) ) :
    1) Mandlové mléko je připravené ihned po rozmixování k použití, nebo je potřeba ho nechat uležet, odstát atd. A mandle jste použila loupané nebo se slupkou?
    2) Mandlové máslo mixujete ze suchých nebo namočených mandlí? A mandle jste použila loupané nebo se slupkou (pokud se slupkou, tak je před tím omýváte, pokud tedy nejsou namáčeny?
    Velmi Vám děkuji. Vaše stránky jsem objevila nedávno a jsem nadšená. Jste úžasná :). S pozdravem, Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1) mléko je k použití ihned. Použila jsem mandle neloupané, ale lze použít i loupané, pak bude mléko krásně bílé.
      2) Na máslo jsem opět použila mandle neloupané, pro výraznější a ještě lahodnější chuť másla je můžete krátce opražit na pánvi nebo dát na pár minut do trouby, ale není to nezbytně nutné. V žádném případě se nenamáčí!
      Děkuji za chválu, pokud budete mít ještě nějaké dotazy, nebojte se ptát. Kolikrát mě ani nenapadne psát do příspěvků takové informace.

      Vymazat
    2. Děkuji děkuji děkuji...:)

      Vymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  18. Mléko: lze mandle pouze opražit a ne namáčet? Má zbytek mandlí po přecezení v sobě ještě živiny, nebo se vylouhovaly do vody? Je vhodné tento zbytek tedy ještě použít pro jiný pokrm?
    Máslo: z jakého důvodu nenamáčet?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den!
      Mléko: Namáčet, ze zbytků mandlí či jiných ořechů běžně peču.
      Máslo: Z namáčených ořechů se vyrábí veganský sýr, který nemá dlouhou trvanlivost na rozdíl od ořechových másel => vzniká tak naprosto odlišný produkt.
      Lucie

      Vymazat
  19. Aha. :) Pokud tedy zbytek mandlí po vytvoření mléka opražím mám základ pro máslo? Hm, mandle jsou namočené, tudíž spíše vegan sýr, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zbytky mandlí snad ani opražit nejdou, jsou mokré a hodí se maximálně na pečení, do smoothie, kaší atd. Z namočených mandlí udělat mléko, případně ten sýr

      Vymazat
  20. A co lze tedy udelat z toho Zbytku po vyrobe mleka?

    OdpovědětVymazat
  21. :) Tak jsem vyrobila mléko a je vážně dobré. :)
    Bála jsem se, že to můj mixér nevydrží, ale nakonec mu to dalo menší práci než zeleninové krémy.
    Díky moc :)

    OdpovědětVymazat
  22. Ahojky, jen bych chtěl zmínit, že skvělá oříšková másla vyrábějí kluci na moravě přímo v Olomouci. Mají opravdu chutné mandlové máslo a arašídové máslo také. Nechám Vám tu odkaz jsou opravdu výborná a hlavně vyrobena u nás bez konzervantů a chemie.:)

    www.sufanek.cz

    Mějte se.

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj, poradíte mi, jak se dá mandlové máslo použít?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To využití je neskutečně široké, hodí se do sladkého pečení, na různé slepované sušenky, do nepečených kuliček, satay omáčky, omáčky k jarním závitkům, do zálivek na saláty, banánové zmrzliny, defaktu všude, kam se používá arašídové či jiné máslo. Spoustu tipů naleznete i tady na blogu

      Vymazat
  24. Zdravím a ráda bych se zeptala, když si převařím vodu, je pak možné ji použít ? Lze ji považovat za filtrovanou ? Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)