Placičky se špenátem a jarní cibulkou

Každý lichý pátek je pro mě ve znamení článku pro http://stamgastagurman.cz/. Snažím se příspívat recepty se surovinami, které jsou právě v sezóně. I když k tomu dnešnímu mě inspirovalo léto. Mám totiž hodně, hodně ráda různé zeleninové placičky. Je to pro mě takové klasické domácí jídlo, s bramborovou kaší, zeleninou, které se ale obvykle vaří o prázdninách, kdy jsou zahrady plné cuket a jiné zeleniny. 




Protože jsem ale dostala chuť na placičky teď, využila jsem jarních surovin a zkusila zas něco trochu jiného než tradiční cuketové, květákové...



Placičky se špenátem a jarní cibulkou (10 ks)


  • 300 g (mraženého) špenátu
  • ½ hrnku mletých mandlí
  • ¼ hrnku mletých ovesných vloček
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • ½ hrnku bílého jogurtu
  • 2 lžíce parmazánu
  • 4 jarní cibulky
  • 2 vejce


Pokud máte čerstvý špenát, spařte jej a nechte okapat, poté překrájejte. Pokud použijete mražený, stačí rozmrazit a zbavit přebytečné vody. V jedné míse jsem si smíchala mleté mandle s ovesnými vločkami, sodou, solí a kmínem. Ve druhé menší misce jsem promíchala žloutky s jogurtem, čerstvě nastrouhaným parmazánem a na tenká kolečka nakrájenou jarní cibulkou. Tuto směs jsem přendala do velké mísy s vločkami a promíchala. Špenát jsem si pořádně vymačkala, aby nebyly placičky příliš vodnaté a držely tvar, přidala jsem jej ke směsi a na závěr opatrně přimíchala dotuha ušlehané bílky. Poté jsem smažila na kapce olivového oleje menší placičky. Kdo chce, může placičky upéct.




Podávala jsem s dipem z bílého jogurtu dochuceného solí, pepřem, česnekem, citrónovou šťávou a čerstvými bylinkami a navrch posypané naklíčenými ředkvičkami. Ale podávat můžete, jak máte rádi, s bramborovou kaší, vařenými bramborami, s pečivem, zeleninovým salátem…


Příprava placiček byla více než jednoduchá a stejně i rychlá. Kdo by si chtěl práci ještě ulehčit, nemusí bílky šlehat a zamíchá rovnou celá vejce, ale upozorňuji, že placičky nebudou tak nadýchané. Na místo mletých mandlí a vloček poslouží stejně dobře jakákoliv mouka či strouhanka.

Celý článek si můžete přečíst zde.


12 komentářů:

  1. Wow, toto je recept stvořený přímo pro mě.
    Ta kombinace špenátu, vloček, jogurtu se mi moc líbí. :))

    OdpovědětVymazat
  2. mám ráda všechny možné placičky (hlavně cuketové) a lívanečky, takže tohle je něco přesně pro mě:)

    OdpovědětVymazat
  3. Tyhle vypadají skvěle. A ještě lepší je to, že je tam špenát který mi teď krásně roste na zahrádce :)

    OdpovědětVymazat
  4. To je krása, špenát mám sice jen mražený, ale určitě placičky zkusím :))

    OdpovědětVymazat
  5. seš hrozně šikovná, děláš skvělé kombinace, díky za recept! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nááádhera, to si musím udělat co nejdříve a už teď jsem si jistá, že mi budou moc chutnat. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vyzkoušela jsem a jsou moc dobré.Jste šikulka.

    OdpovědětVymazat
  8. Vynikající, místo parmazánu jsme nastrauhala bylinkové tofu - celé, abych měla k obědu dostatek bílkovin. Přidala jsem chia semínka a lněná semínka. Upekla jsem a vznikl vynikající oběd, kolegové mlsně koukali a chtěli hned poslat odkazy na web :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za další výborný nápad a inspiraci - neměla jsem na nic chuť, tak jsem jen tak zkusmo zadala heslo "špenát" a objevil se tenhle recept! Vyzkoušeno, snědeno, pomlaskávám :o)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)