Je to celkem utopie básnit nad domácími, voňavými rajčátky vzhledem k počasí, které panuje. Ale pro lepší náladu a navození alespoň trošku letní nálady na talíři jsem si dnes pochutnala na ricottových ňocích s rajčatovou salsou.
Nemá cenu debatovat nad tím, že ty domácí jsou prostě nejlepší, ale i kupované cherry chutnají dobře a splnily svůj účel. Čím více druhů rajčat použijete, tím bude pokrm samozřejmě zajímavější a barevnější. Ricottové gnocchi jsou vcelku univerzální pokrm, který můžete podávat se všemi možnými druhy pest, omáček, masem, můžete je zapéct, doplnit bylinkami... Pokud vynecháte parmazán, budou výborné s rozvařeným ovocem, mákem, tvarohem nebo s čím máte rádi sladkou variantu...
Ricottové gnocchi s rajčatovou salsou (2 porce)
Ricottové gnocchi
- 1 žloutek
- 30 g parmazánu
- 1/2 lžičky soli
- 250 g ricotty
- cca 70 g ovesné mouky
- + mouka na pomoučení
- + parmazán na posypání
Rajčatová salsa
- 250 g cherry rajčat
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička vinného octa
- pár lístků bazalky
- sůl, pepř
Žloutek jsem promíchala s parmazánem, solí a ricottou. Poté jsem pomalu přisypávala mouku, kterou jsem zapracovala. Kdyby bylo těsto příliš lepivé, můžete přisypat mouku, ale nepřehánějte to, aby nebyly gnocchi příliš moučné. Na pomoučeném vále jsem těsto vyválela v tenké válečky, které jsem rozdělila nožem na menší kousky velikosti gnocchů. Ty jsem poté dotvarovala v malé oválky, které jsem na závěr rozmáčkla vidličkou. Gnocchi můžete uvařit v osolené vodě. Hotové jsou, jakmile vyplavou na povrch. Mělo by to trvat zhruba 5 minut. Nebo je můžete opéct na trošce olivového oleje.
Na salsu jsem omyla rajčata, která jsem přepůlila, osolila, opepřila, zakapala olivovým olejem, vinným octem a doplnila bazalkou.
Pak už jsem jen hotové gnocchi posypala čerstvě nastrouhaným parmazánem a doladila rajčatovou salsou.
Odhodlám se a vyzkouším z mandlové mouky. A pokud se povedou, budu je dělat jednou týdně :) O víkendu dostaneme domácí rajčata, to by byla paráda s těmi noky!
OdpovědětVymazatParádní recept, to by nám doma chutnalo!
OdpovědětVymazattak ty gnocchi mě zaujaly moc, už jen proto, že mám doma jeden kelímek ricotty, který bude chtít brzo spotřebovat a sladkých receptů už jsem přejezená :-)
OdpovědětVymazatOu, to vypadá lákavě!
OdpovědětVymazatje riccota taky taková skoro bez chuti jako např. mozzarela nebo spíš nějaký ovčí sýr? :)
OdpovědětVymazatNo tedy, vypadají perfektně! Asi poslední měsíc mám pořád hroznou huť na domácí gnocchi, tak je budu muset vymyslet v bezlepkové verzi. A na sluncem provoněná rajčata se těším neskutečně, skoro víc než na sluníčko :-)
OdpovědětVymazatJo a ještě jsem se chtěla zeptat, jestli by nešlo vaše recepty zařadit do různých kategorií (např. podle štítků), protože by se tak hodně usnadnilo vyhledávání. Občas, když u vás nehledám zrovna konkrétní recept, tak se v té spoustě nijak nezačleněných receptů docela ztrácím. Takže nějaké řazení (např. moučníky, bezlepková jídla, saláty, masová jídla, bezmasá...) by v orientaci hrozně moc pomohlo a určitě nejen mě.
Neberte to prosím jako kritiku, moc ráda na vaše stránky chodím.
Paráda! Riccotu mám zrovna v lednici a chci zkusit jáhlovou nebo rýžovou mouku, tak uvidíme, jak to dopadne :)
OdpovědětVymazatGnocchi jsem si udelala k obedu ze spaldove mouky a se spenatem a jsou vy-bor-ne!:)) Asi jsem nenazranec, ale udelat z toho dve porce by mi prislo malo...Jsem tu jedina, kdo to sprasknul vsechno najednou?:(
OdpovědětVymazat