Ricottové gnocchi s rajčatovou salsou

Je to celkem utopie básnit nad domácími, voňavými rajčátky vzhledem k počasí, které panuje. Ale pro lepší náladu a navození alespoň trošku letní nálady na talíři jsem si dnes pochutnala na ricottových ňocích s rajčatovou salsou. 




Nemá cenu debatovat nad tím, že ty domácí jsou prostě nejlepší, ale i kupované cherry chutnají dobře a splnily svůj účel. Čím více druhů rajčat použijete, tím bude pokrm samozřejmě zajímavější a barevnější. Ricottové gnocchi jsou vcelku univerzální pokrm, který můžete podávat se všemi možnými druhy pest, omáček, masem, můžete je zapéct, doplnit bylinkami... Pokud vynecháte parmazán, budou výborné s rozvařeným ovocem, mákem, tvarohem nebo s čím máte rádi sladkou variantu... 




Ricottové gnocchi s rajčatovou salsou (2 porce)

Ricottové gnocchi

  • 1 žloutek
  • 30 g parmazánu
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 g ricotty
  • cca 70 g ovesné mouky
  • + mouka na pomoučení
  • + parmazán na posypání


Rajčatová salsa

  • 250 g cherry rajčat
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička vinného octa
  • pár lístků bazalky
  • sůl, pepř

Žloutek jsem promíchala s parmazánem, solí a ricottou. Poté jsem pomalu přisypávala mouku, kterou jsem zapracovala. Kdyby bylo těsto příliš lepivé, můžete přisypat mouku, ale nepřehánějte to, aby nebyly gnocchi příliš moučné. Na pomoučeném vále jsem těsto vyválela v tenké válečky, které jsem rozdělila nožem na menší kousky velikosti gnocchů. Ty jsem poté dotvarovala v malé oválky, které jsem na závěr rozmáčkla vidličkou. Gnocchi můžete uvařit v osolené vodě. Hotové jsou, jakmile vyplavou na povrch. Mělo by to trvat zhruba 5 minut. Nebo je můžete opéct na trošce olivového oleje. 

Na salsu jsem omyla rajčata, která jsem přepůlila, osolila, opepřila, zakapala olivovým olejem, vinným octem a doplnila bazalkou. 

Pak už jsem jen hotové gnocchi posypala čerstvě nastrouhaným parmazánem a doladila rajčatovou salsou. 





8 komentářů:

  1. Odhodlám se a vyzkouším z mandlové mouky. A pokud se povedou, budu je dělat jednou týdně :) O víkendu dostaneme domácí rajčata, to by byla paráda s těmi noky!

    OdpovědětVymazat
  2. Parádní recept, to by nám doma chutnalo!

    OdpovědětVymazat
  3. tak ty gnocchi mě zaujaly moc, už jen proto, že mám doma jeden kelímek ricotty, který bude chtít brzo spotřebovat a sladkých receptů už jsem přejezená :-)

    OdpovědětVymazat
  4. je riccota taky taková skoro bez chuti jako např. mozzarela nebo spíš nějaký ovčí sýr? :)

    OdpovědětVymazat
  5. No tedy, vypadají perfektně! Asi poslední měsíc mám pořád hroznou huť na domácí gnocchi, tak je budu muset vymyslet v bezlepkové verzi. A na sluncem provoněná rajčata se těším neskutečně, skoro víc než na sluníčko :-)
    Jo a ještě jsem se chtěla zeptat, jestli by nešlo vaše recepty zařadit do různých kategorií (např. podle štítků), protože by se tak hodně usnadnilo vyhledávání. Občas, když u vás nehledám zrovna konkrétní recept, tak se v té spoustě nijak nezačleněných receptů docela ztrácím. Takže nějaké řazení (např. moučníky, bezlepková jídla, saláty, masová jídla, bezmasá...) by v orientaci hrozně moc pomohlo a určitě nejen mě.
    Neberte to prosím jako kritiku, moc ráda na vaše stránky chodím.

    OdpovědětVymazat
  6. Paráda! Riccotu mám zrovna v lednici a chci zkusit jáhlovou nebo rýžovou mouku, tak uvidíme, jak to dopadne :)

    OdpovědětVymazat
  7. Gnocchi jsem si udelala k obedu ze spaldove mouky a se spenatem a jsou vy-bor-ne!:)) Asi jsem nenazranec, ale udelat z toho dve porce by mi prislo malo...Jsem tu jedina, kdo to sprasknul vsechno najednou?:(

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)