Zelený chřest... jednoduše

Asi jsem trošku opožděná, ale zelený chřest se ke mně dostal až během tohoto týdne. Je paradoxem, že chřest má u nás poměrně dlouhou tradici, přesto sehnat jej je celkem nadlidský výkon, hlavně ten zelený. Ale kdo hledá, najde :-)






Vlastně jsem ho ochutnala vůbec poprvé. Bílý se už u nás na talíři párkrát objevil. A kdybych jej měla srovnat, zelený rozhodně vede. Je mnohem křehčí a lahodnější. Protože mi bylo líto ho mixovat na polévku či jinak složitě upravovat, uchýlila jsem se k základní přípravě, která tak podtrhne jeho chuť. Výhodou zeleného chřestu je, že jej nemusíte loupat jako bílý. Stačí jej lehce ohnout a odlomit spodní dřevnatou část. 



Zelený chřest v sušené šunce



  • zelený chřest
  • sušená šunka










Chřest jsem si omyla, osušila a odstranila spodní dřevnatou část. Pak už jen jednotlivé stonky obalila v sušené šunce a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 10 minut. Chřest není třeba nijak dosolovat, to vše zajistí šunka :-)






Zelený chřest s citrónem 
a parmazánem


  • zelený chřest
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • citrón
  • parmazán






Chřest jsem si omyla, osušila a rozložila na pečícím papírem vyložený plech. Chřest jsem osolila, opepřila a pokapala olivovým olejem. Dala jsem péct na 10 minut do předehřáté trouby. Po vytažení jsem pokapala citrónem a posypala čerstvě nastrouhanými hoblinkami parmazánu.






Chřestový salát 



  • zelený chřest
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • citrón
  • med
  • baby špenát
  • liskové oříšky
  • balkánský sýr


Chřest jsem si omyla, osušila a škrabkou na brambory nastrouhala na tenké proužky. Na zálivku jsem si promíchala olivový olej, citrónovou šťávu, med, sůl a pepř. Poté jsem chřest zalila zálivkou a nechala alespoň půl hodiny marinovat, aby zvláčněl. Před podáváním jsem promíchala s lístky špenátu. Naservírovala na talíře a posypala balkánským sýrem a lískovými ořechy.




Omlouvám se, že neuvádím tentokrát množství, ale úprava je tak jednoduchá, že snad nebude přesné míry potřeba, dělala jsem vše od oka :-) Chřest mi chutnal v každé úpravě. Nejvíce mě překvapilo, že jde konzumovat i v syrovém stavu. Teď už mě jen mrzí, že jsem jej nevyzkoušela dřív a počkám si tak na další sezónu :-)



5 komentářů:

  1. To vypadá skvěle, chřest jsem ještě nikdy nejedla, tak si ho hned píšu na seznam, to se musí vyzkoušet, hlavně ten s parmazánem!

    OdpovědětVymazat
  2. dnes takové velice jednoduché recepty, ale v jednoduchosti je krása :) já zatím viděla teda jen ten bílý chřest :)

    OdpovědětVymazat
  3. já dělala se šunkou i parmezánem minulý rok a ještě teď na to s láskou vzpomínám :DD ale právě jak píšeš, zelený chřest jsem letos ještě nesehnala ×/

    OdpovědětVymazat
  4. Letos jsem krásný zelený chřest viděla hned na začátku sezóny, teď už jen všude tenký bílý... je to škoda, pečený zelený mám fakt ráda :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)