Ledová káva s domácím ovesným mlékem

Jednou z věcí, kterou doslova zbožňuji je káva. Nicméně v takovým úmorných vedrech i mě chuť na můj oblíbený horký šálek pomalu opouští a sahám raději po vychlazené variantě.





Doteď jsem si ledovou kávu dělávala jednoduše. Doplnila jsem ji kostkami ledu a pořádnou dávkou mléčné pěny. Tomu je konec. Co jsem zkusila tento "obrácený" postup, už nechci jinou. Byla naprosto vynikající a už se nemůžu dočkat, až se mi namrazí další várka.





A co že je na ní tak speciálního? Všechno a nic. Jen uvařím dobrou kávu, nechám zchladnout, naplním jí formičky na led, dám zamrazit a pak už jen kávovými kostkami plním sklenici a zalévám mlékem.




Ještě pro lepší chuťový zážitek doporučuji vyrobit si domácí rostlinné mléko. Samotné mi až tak nejede, ale v kombinaci s kávou bylo výborné. Pustila jsem se do ovesného, které jsem ochutila javorovým sirupem, vanilkovým extraktem a skořicí.






Kávu doporučuji udělat velmi silnou, nejlépe espresso. My máme doma Tassimo, takže jsem prostě sáhla po kapsli na espresso a mašinka se už postarala o zbytek. Vím, že pro pravé milovníky kávy to je podřadný šunt, ale mně chutná a je jen na Vás, jak silnou a kvalitní kávu si uvaříte. Stejně si můžete připravit i ledové chai tea latté.



Ledová káva s domácím ovesným mlékem


  • malý šálek kvalitní kávy, dle preferencí


Ovesné mléko (1 litr)

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 3 hrnky filtrované vody
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli




Nejprve jsem si uvařila kávu, kterou jsem nechala vychladit. Záleží na Vás, jestli a čím sladíte, prostě jak máte rádi. 

Na mléko jsem si předem namočila vločky, stačí pár hodin. Poté jsem slila vodu a zalila filtrovanou vodou a rozmixovala tyčovým mixérem. Přecedila jsem mléko přes sítko či látkovou plenu, abych se tak zbavila zbytků vloček. Rozmixovala jsem ještě jednou a opět přecedila, aby bylo mléko co nejčistší. Proces můžete dále opakovat. Nakonec jsem dochutila javorovým sirupem, vanilkovým extraktem, skořicí a špetkou soli a promíchala.

Poté jsem jí naplnila formičky na led a dala zmrazit. Jakmile bylo hotovo, vyklopila jsem kávové kostky do sklenice a zalila mlékem. 




34 komentářů:

  1. To je skvělý nápad, já ač kávu můžu klidně dvakrát denně v létě prostě ranní malým hrníčkem můj přísun kávy končí. Ta chuť na ni v tom horku prostě není. Tohle je ale super tip:)

    OdpovědětVymazat
  2. Já moc nechápu ten postup na domácí mléko z vloček :( Jinak to vypadá úžasně, já miluji kávu, moc ráda bych to vyzkoušela :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to hrozně jednoduché, namočíš vločky, sliješ vodu, zaliješ vločky filtrovanou a rozmixuješ. pak přecedíš přes sítko nebo plenu. Zůstanou ti v sítku zbytky rozmixovaných vloček, které můžeš ještě pak použít do pečení. Znovu mléko rozmixuješ a přecedíš, abys měla co nejčistší. Dochutíš a máš hotovo. Před použitím musíš vždy promíchat.

      Vymazat
  3. skvělý nápad´:)
    zrovna ledovou kávu popíjím, ale tu klasicky připravenou - jen obyčewjné mléko, voda a led, ale i tak mi chutná :)
    a udělat si i ledové chai lea latté je skvělý nápad, občas si ho dávám v kavárně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ledovou kávu jsem si minulé léto dělávala v mixéru jen tak, že jsem prostě led, kávu, skořici a mléko a mixovala tak dlouho, dokud se led nestal vodou a z mléka nebyla extra pěna, protože tenhle způsob s kávovými ledovými kostkami mi přijde takový, že musím dlouho čekat, než se káva úplně nerozpustí. Ale věřím, že to ovesné mléko musí být takhle připravené dobré, samotné mi taky moc nejede :D
    Můžu se zeptat, používáš ještě normální kravské mléko? A když takhle něco doma uvaříš, dá si celá rodina s tebou_?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. však zkus a uvidíš, mně takto chutná moc.
      Kravské mléko používám jen na pěnu do kávy, rostlinná mléka ji bohužel neumí :-( jinde sahám po rostlinných, ale já až tak moc mléko v kuchyni nepoužívám, smoothie dělám bez mléčných produktů, kaši si udělám jednou za uherský rok...
      A doma jedí se mnou. Slané chutná všechno, jen mamce víc jedou "klasické" moučníky, tak občas jen ochutná a zbytek jíme se sestrou samy.

      Vymazat
  5. ježiši! tak toto je skvelý recept :) akurát som si robila tú obrátenú kávu :D ale zajtra skúšam tento tvoj recep :) takže idem dať zamraziť kocky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Parádní recept, zvlášť na to mléko, to určitě zkusím! :) Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mléko je super, asi nejlepší z rostlinných, co jsem zatím dělala.

      Vymazat
  7. Ledová káva je v tomhle vedru krásně osvěžující :-)

    OdpovědětVymazat
  8. stále sa na to chystám a už som na to ovšemže aj zabudla..no a ty s tým vyrukuješ na mňa teraz, keď už tretí deň nepijem kávu, lebo s ňou chcem skoncovať :D no dobre..tak naposledy, jednu (haha, a keď to bude dobré, tak som v pr*eli)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to smekám, taky chci kávu omezit, ale moc se mi nedaří.

      Vymazat
  9. u první fotky jsem si myslela, že z toho vyčuhujou datle :) originální! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Výborný nápad...hned na zítra si namrazím:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Mňam...! :)
    Mě v takových vedrech stejně jede i teplá. Navíc já si musím dělat bez kofeinu, které je pěkně drahé, protože jsem kvůli ní měla problémy s usínáním. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já naštěstí usínám bez problémů, ale vím, že jsou lidé, kteří s tím mají problém. Večer si už taky dělávám jen caro nebo nějakou špaldovou kávu.

      Vymazat
  12. Vypadá to lákavě :) V nejbližší době zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  13. Tééda geniální nápad, zrovna jsem koupila na ochutnání ovesné mlého v DM, ale věřím, že domácí je ještě lepší! Včera jsem Tvou kávičku zkusila a je to geniální nápad, chápu, že jinou už nechceš, protože takhle, když se místo ledu - který mi kávu ředil rozpouští naopak to kafe v kostkách je to výborné, geniální. Palec nahoru:) Taky miluju oříšková mléka a kávy s příchutí, takže myslím, že i s mandlovým nebo lískooříškovým bude výborná! Díky za tip, hned o víkendu ji udělám doma mamče a tatíkovi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. právě, taky mi vadilo, jak rozpouštějící se led ubírá na chuti kávy, takže tohle je podle mě ideální řešení :-) s jinými mléky bude určitě taky dobrá :-)

      Vymazat
  14. Skvely recept, urcite ho vyzkousim. A krasne fotky. :)

    OdpovědětVymazat
  15. A jak dlouho prosím tě to ovesné mléko vydrží v lednici? Přemýšlím nad ním, že bych jím nahrazovala obyčejné mléko v pečení a v kaších :)

    OdpovědětVymazat
  16. Vypadá to skvěle, jen mám menší problém s pochopením receptu na mléko. Namočim vločky, tu vodu poté sliju - můžu ji úplně vyhodit, nebo do ní pak liju tu filtrovanou? nebo na ty vločky, ktere byly namočeny?
    Snad mě pochopíš, dekuju (:

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. namočím vločky, pokusím se slít veškerou vodu a už s ní nepracuji, samozřejmě nějaká zůstane, co nasákly vločky. vločky zaliji filtrovanou vodou a rozmixuji.

      Vymazat
  17. Včera jsem zkusila to ovesné mléko, ani sem ho necedila a rozmixovala v něm banán a super koktejl...akorát ta vanilková esence mi připadá, že to dělá na chuť umělejší - příště zkusím vanilkový lusk.
    Ještě jsem místo javorového sirupu dala agávový. Máš nějaký tip (ozkoušenou značku) na dobrý javorový sirup?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale to je omyl, o esenci v receptu nepadlo slovo. používám extrakt. Extrakt je právě z vanilkového lusku, proto nemůžeš cítit umělotinu narozdíl od esence, ta mi nesmí do kuchyně! Javorový sirup používám od Alnatury z DM nebo Biolinie

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)