Meruňkové scones s estragonem

Doufám, že tímto příspěvkem potěším jednu čtenářku, která chtěla poradit co s úrodou meruněk :-) Slíbila jsem jí něco sladkého během tohoto týdne, tak tady to je :-)




Nicméně lze použít spoustu jiných ovocných receptů a zaměnit za to, které potřebujete právě spotřebovat. Meruňky se budou určitě skvěle hodit do muffinů, kramblu, bublaniny bez mouky, tvarohovo-polentového koláče, závinu, tofu knedlíků, ty budou zítra na oběd, mňam...




Mám moc ráda ve sladkých dezertech kombinaci ovoce a bylinek. Takhle jsem zkombinovala jahody s bazalkou, meruňky s tymiánem, jahody s rozmarýnem. Tentokrát jsem zakomponovala u nás méně využívaný estragon...







Meruňkové scones s estragonem

  • 1/2 hrnku mletých mandlí
  • 1/2 hrnku ovesné mouky
  • 1/2 hrnku celozr. pšeničné mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 6 lžiček kokosového oleje
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • 1/2 hrnku acid. mléka
  • 1 vejce
  • 4 malé meruňky
  • svazek estragonu


V míse jsem smíchala pomleté mandle, ovesnou, pšeničnou mouku s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli. Přidala jsem rozehřátý kokosový olej, agávový sirup, v acidofilním mléce rozmíchané vejce a zpracovala jsem v těsto. Nakonec jsem přimíchala na malé kousky nakrájené meruňky a estragon. Plech jsem si vyložila pečícím papírem, přendala jsem na něj těsto a rukama uplácala v silnější placku, kterou jsem rozdělila na 8 trojúhelníků. Pekla jsem v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut. 









14 komentářů:

  1. :) Meruněk máme taky dost, a recept je takový dost originální podle mě, líbí se mi využití více druhů mouky :)) Bohužel kokosový olej musím nahradit jinačím :/ Pokud se dostanu k pečení dám vědět jak to dopadlo :P

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to krásně :) Kapou mi tu sliny :D :) Meruňky ale bohužel zužitkuji jinak, miluju je jen tak samotné, jen chladné třeba z lednice nebo tak :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já teda přemíru meruněk bohužel nemám, ale určitě to bude moc dobré i s rybízem se kterým zase nevím co dělat já:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rybízu máme taky strašně moc, večer přidám nějaký recept :-)

      Vymazat
  4. Kombinaci ovoce s kořením mám taky moc ráda, to s estragonem je dobrý nápad, zrovna nedávno jsem tak přemýšlela, na co by se mohl použít :)

    OdpovědětVymazat
  5. Kombinaci ovoce a koření jsem ještě nikdy nezkoušela, ale recept vypadá moc dobře. Takže určitě vyzkouším. :-) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to určitě ozvláštnění, stojí za vyzkoušení :-)

      Vymazat
  6. A nejsou scones spíš kruhovité koláčky, které se naříznou a naplní marmeládou a jogurtem nebo zakysanou smetanou (savoury scones)? Nicméně, jestli má někdo nadbytek meruněk, ráda se jich ujmu! :) Dnes na Karvinsku, v sobotu na Ostravsku v příštím týdnu na Brněnsku a Zlínsku! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne, ne scones jsou buď kulaté, jak říkáš a nebo právě tyto trojúhelníčky, ty jsou vůbec původní.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)