Sladká rýže s makovým mlékem a švestkami

Nikdy mě nepřestane udivovat, jak se naše chutě mění... To, co jsem vždy nemohla cítit/vidět na hony daleko, mi najednou chutná... Nebo že by to bylo úpravou? Mluvím o sladké rýži. Rýžový nákyp byla pomalu noční můra. A dnes? 


No pochutnaly jsme si náramně. Určitě to není snídaně na každé ráno, přece jen příprava dobrou půlhodinu zabere a upřímně kdo má čas a chuť denně takto vystávat u plotny? Ale třeba až bude nějaká zvláštní příležitost nebo si budete chtít dopřát. Měli bychom se přece rozmazlovat :-)


V podstatě jde o klasické italské risotto ve sladké variantě. Jen místo vývaru používám mléko, já domácí makové, Vy můžete samozřejmě sáhnout po klasice, kravském. A nezapomeňte, čím tučnější, tím krémovější a samozřejmě chutnější rýže :-) Nebo co takhle kokosové a místo švestek mango? 


Sladká rýže s makovým mlékem a švestkami

(2 porce)



  • 1 lžička kokosového másla
  • 1/2 hrnku kulatozrnné rýže
  • 50 ml bílého vína
  • cca 500 ml makového mléka
  • med
  • švestky
  • skořice





V rendlíku jsem rozpustila lžičku másla, přisypala rýži a důkladně míchala, aby se všechna zrnka obalila máslem. Poté jsem zalila vínem a míchala, dokud se neodpařilo. Pak jsem začala přilévat horké mléko. Vždy jsem trošku přilila a pořádně míchala, dokud se nevsáklo a proces opakovala do změknutí rýže. Až byla rýže patřičně měkká, odstavila jsem z plotny a vmíchala jsem 2 lžičky medu. Rozdělila jsem do misek a pokladla rozvařenými švestkami s trochou skořice. Podle chuti můžete ještě dosladit. 



A kdo by chtěl přece jen zkusit i makové mléko.... Není to nic světoborného, jen prostě další varianta rostlinného mléka...

Makové mléko

  • 100 g mletého máku
  • 1 l filtrované vody
  • 1 lžíce medu


Mletý mák jsem zalila filtrovanou vodou a nechala několik hodin stát. Občas jsem promíchala. Poté jsem tekutinu rozmixovala a klasicky přecedila jako jiná rostlinná mléka. Na závěr jsem dochutila medem a skladovala v lednici. Před konzumací je třeba vždy promíchat.


8 komentářů:

  1. Ten návrh se mi líbí ;) ^^

    Nebo co takhle kokosové a místo švestek mango?

    OdpovědětVymazat
  2. Musela to být dobrota, navrch bych ještě přidala trochu máku :)
    Taky by mi to dříve nechutnalo, nákyp? No ble :D Ale dnes bych si to, co jsi uvařila, s chutí dala, švestky, mák, rýže, no mnam :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mňami, miluju sladkou rýži :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to božsky, ale rýži na sladko moc nemusím :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja uplne zbožňujem ryžový nákyp, len ho nerobievame často :/ Minule som si tiež skušala robiť na raňajky mliečnu ryžu, pretože ju mám strašne rada a mám rada aj tie od Mullera kupované, ale tá moja veru nebola nič moc :D Tento tvoj recept si uložím a isto si ju pripravím podla teba :)

    OdpovědětVymazat
  6. prave som to vyskusala, ale miesto ryze som pouzila pohanku, super obmena ovsenej ranajkovej kase :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)