Mrkvové semínkové krekry

I když nevlastním odšťavňovač :-(, nechala jsem si dovézt zbytky z odšťavněné mrkve (díky ségra). A proč celá ta akce? Abych Vám ukázala, jak vařit a péct ekonomicky. Říkám, běda Vám ty zbytky vyhazovat! Naděláte s nimi ještě velkou parádu v kuchyni. Navíc komu by se nelíbilo pochutnat si na výborné šťávě a pak třeba ještě na krekrech či jiných výtvorech, o kterých Vám napíšu později...




Už tak vyhazujeme spousty jídla, tak proč k tomu ještě přispívat.... Přivedl mě k tomu i jakýsi výzkum, který vyčíslil, kolik jídla nespotřebujeme, jak neuvěřitelně plýtváme atd, atd., ale nebudu Vás zahlcovat a nudit čísly, fakty... Vlastně celkově jsem skeptická ke všem těm výzkumům... ale něco málo pravdy na tom asi bude, opravdu nejsme šetrní. Přemýšlejme nad tím, než něco pošleme do odpadků...



Mrkvové semínkové krekry (12 ks)



Inspirace: http://www.glutenfreecat.com


  • 1 hrnek zbytků z odšťavněné mrkve
  • 3/4 hrnku drcených lněných semínek
  • 1/4 hrnku slunečnicových semínek
  • 1/4 hrnku dýňových semínek
  • 1/2 lžičky soli
  • 3/4 hrnku vody






Do vysoké nádoby jsem nasypala lněná, slunečnicová, dýňová semínka a sůl, vše jsem promíchala, přidala jsem mrkev a zalila vodou a rozmixovala. Nechala jsem deset minut odstát, aby lněná semínka nasála vodu. Rozetřela jsem na pečícím papírem vyloženém plechu a dala péct do mírně předehřáté trouby. Pekla jsem zhruba hodinu a půl na 140 stupňů dokřupava. Čím méně stupňů, tím samozřejmě šetrnější k semínkům.




Je jasné, že všechnu odštavněnou zeleninu a ovoce vždy nespotřebujete, ale to vůbec nevadí. Uložte odšťavněné zbytky do nádoby vhodné do mrazničky a šup zamrazit. Až nebudete vědět, z čeho upéct koláč, vzpomeňte si na krabičku... a třeba na můj blog, recept bude :-)


14 komentářů:

  1. Jako stvořený pro mojí mámu: vždycky ty vylisovaný suchý zbytky skoro obrečí, když je dává na kompost :D Už jsem jí recept poslala, takže očekávám várku křupavých keksíků a mámy radost z toho, že nic nepřišlo nazmar :)

    OdpovědětVymazat
  2. to může být dobré! přinejmenším to strašně dobře vypadá, máš to krásně nafocené!

    OdpovědětVymazat
  3. Strašně ráda bych je vyzkoušela taky :))) Vypadá to jednoduše a hlavně zdravě a chutně :))

    OdpovědětVymazat
  4. recept na domácí krekry? po tom jsem zrovna pátrala, vypadají super, vyzkouším:-)

    OdpovědětVymazat
  5. vyzerajú super, určite vyskúšam... tak sa snáď podaria aj z nastrúhanej mrkvy, keď už odšťavovač nemám :)

    OdpovědětVymazat
  6. K otázce plýtvání jídlem doporučuji film Z popelnice do lednice. Vzpamatovávám se z něj už od soboty - převedena na čísla a obrazy jsou fakta ohledně plýtvání potravinami mnohem působivější.
    A tyhle krekry vypadají tak skvěle, že je mi líto, že nemám možnost takovýhle "odpad" taky vyrobit :-)

    OdpovědětVymazat
  7. šla by na krekry použít i jenom nastrouhaná mrkev? Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nedoporučuji, odšťavněná mrkev je mokřejší a funguje jako dobré pojivo

      Vymazat
  8. Jsem je práve vyndala z trouby! To je lahoda! :-) :-) :-) diky za skvělý recept. V patek mam oslavu a vim co se bude servirovat. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. snad bude chutnat i hostům :-)

      Vymazat
    2. chutnalo !!! :-) :-) :-) máme krekrovou sezonu :-)

      Vymazat
  9. Krekry jsou naprosto vynikající! Vydrží dlouho, takže jsou ideální na cestování nebo jako rychlé zahnání hladu! :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Lucie, díky moc, manžel má momentálně velikou spotřebu šťáv a mě se také nechce nic vyhazovat, tak vítám každý recept.
    Díky veliké.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)