Nevěřili byste, jak dokáže člověka potěšit chleba, "obyčejný" chleba. Jo, je to blbost, ale přece takové maličkosti dělají život hezčí :-)
Žádný chleba z kvasnic, který máte do dvou hodin z trouby... kváskový, na který si sice nějakou tu hodinku počkáte, o to víc si jej ale vážíte. A když pak zakrojíte a on je krásně nadýchaný a dopečený! Ano, moje počáteční pokusy byly sice jedlé, ale uvnitř občas mazlavé. A ťukám na dřevo, že tahle nedokonalost, se nám už vyhýbá. A i když i teď mají sakra daleko k perfektnosti, hrozně se mi líbí, takové moje vypiplané miminko. A o tom to je...
Nebojte se kvásku, opravdu to není složité. Když to zvládnu já, nejsem nějak zvlášť zručná, věřím, že i Vy. Jeden, dva pokusy a pak už to pojede jako po másle...
Žitný kváskový chléb s fíky a vlašskými ořechy
Inspirace:http://paindemartin.blogspot.cz/
Kvásek
- 1 lžíce žitného kvásku
- 220 g vody
- 120 g celozrnné žitné mouky
Chléb
- 170 g celozrnné žitné mouky
- 250 g celozrnné pšeničné mouky
- 10 g soli
- 240 g vody
- 100 g sušených fíků
- 50 g vlašských ořechů
Nejprve jsem si omladila kvásek. Kvásek jsem si vytáhla z lednice a nechala ho dojít na pokojovou teplotu. Lžíci kvásku jsem promíchala s vodou a moukou. Nechala jsem kynout 16 hodin na teplém místě. Lžíci kvásku jsem si odložila na příští chléb. Já vždycky založím kvásek na večer a následující ráno zadělávám těsto.
Poté jsem smíchala mouky s vodou, přidala jsem kvásek a hnětla, přidala jsem sůl, fíky, vlašské ořechy a opět hnětla, dokud jsem nevypracovala pevné těsto, upozorňuji, že těsto bude pěkně lepit, proto řádně podsypávejte moukou. vložila jsem jej do mísy, poprášila další moukou, přikryla utěrkou a dala kynout na teplé místo. Zhruba za hodinu jsem opět prohnětla a dala kynout na další hodinu. Po hodině jsem opět prohnětla. Těsto jsem roztáhla na čtverec a okraje jsem překládala do středu a vytvarovala kulatý bochník. Ten jsem vložila do ošatky vystlané potravinovou fólií, raději i posypanou moukou, přikryla utěrkou a dala opět kynout na 2 hodiny na teplé místo. Troubu jsem rozpálila na 250 stupňů. Dolů jsem vložila plech, do kterého jsem vlila zhruba 100 ml vody. Na další plech jsem překlopila chléb z ošatky, rychle zavřela troubu a pekla. Po 10 minutách jsem snížila teplotu na 220 stupňů a dopekla chléb. Nechala chvíli vychladnout a ještě vlažný jsem zabalila do utěrky. Chléb raději krájejte, až bude zcela vychladlý, žitná mouka má tendenci lepit.
Chléb vypadá moc pěkně a věřím, že potěšil, já mám většinou druhé Vánoce z toho když se mi něco takového povede! :-))
OdpovědětVymazatVím, že to píšu pokaždé, ale rozhodně vyzkouším! Chleba bez mléka a vajec a s mými milovanými ořechy a fíky zní přesně jako něco pro mě! :)
OdpovědětVymazatVeľmi ma zaujal tento chlieb. Vyzerá zaujímavo, asi ho vyskúšam v krátkej dobe.
OdpovědětVymazatKrasny chlebik, urcite zkusim, s orechy delavam, ale pridat i fiky, to me nenapadlo. A k tomu kynuti v osatce- je lepsi nez folii vylozit uterkou a tu posypat moukou nebo otrubami .
OdpovědětVymazatMoc krásný chléb :) Zrovna včera jsem si po delší době upekla též kváskový. Celkově v chlebech mám moc ráda vlašské ořechy :) Dát tam i fíky by mě nenapadlo.
OdpovědětVymazatzajímavá kombinace s těmi fíky..
OdpovědětVymazatJá mám ráda olivový chléb, ale tenhle (navíc v kombinaci s fíky) zní dost zajímavě:)
OdpovědětVymazatŽivot s kváskovým chlebem je o sakra hodně hezčí :) Tvůj recept mi připomněl, jak kdysi v Chorvatsku jedli chleba a přikusovali fíky. Škoda, že tohle nevyšlo, když jsme ještě fíky měly, bych je trochu vysušila a šup s nima do chleba
OdpovědětVymazatMňam vypadá lákavě ;)
OdpovědětVymazatZeptam se, kolik davas kvasku, kdyz mas cerstve pripraveny?
OdpovědětVymazatto, co oživím, jen oddělám lžíci, dvě na další pečení.
VymazatVyborny :-) dekuji.
OdpovědětVymazatAhoj můžu se zeptat jak připravuješ ten prvotní kvásek? Děkuji :)
OdpovědětVymazatjasně, recept najdeš tady:http://www.delicious-blog-lucie.cz/2013/07/zitny-kvaskovy-chleb.html
VymazatDobrý den,jak dlouho pak chléb pecete na tech 220stupnu? Dala jsem 10min 250stupnu a 40min 220stupnu a nahore se mi pripekl a nevim, zda bude vevnitr upeceny. Děkuji za radu. Lenka Antošová
OdpovědětVymazat