Mandlovo-jablečná kaše

Snídaně je grunt, tečka. Nebudeme o tom debatovat. Nebudeme se vymlouvat, že to někomu po ránu nejde, že má stažený žaludek, nemá na nic chuť, natož mluvit o hladu. Všechno jde, je to jen o zvyku. Samozřejmě se nenacpu večer k prasknutí, že sotva dofuním do postele. O kvalitě spánku nemluvím... To je snad každému jasný, že se ráno žádné zázraky konat nemohou. Proto platí klasika, ráno doplnit pořádnou dávku živin a pak už lehčeji a lehčeji, prostě lidově řečeno "snídej jako král,..."




A co že to snídávám já? To určitě vědí ti, co mě šmírují na Insta. Výčet by vydal na pěkně dlouhý článek, který by mohl být slušným uspávadlem v tak pokročilou hodinu. Takže ve zkratce, každý den je to něco jiného a čím víc, tím líp, čím různorodější, tím lepší. Nenávidím nudu, navíc jsem si zvykla na obrovskou pestrost. Asi by mě neuspokojila ovesná kaše a nic, vyloženě si s tím hraji a občas mi to přijde jako nějaká koláž. Takže to je třeba plátek kváskového chleba s avokádem, k tomu nějaká zelenina, ovoce, někdy smoothie, kousek něčeho sladkého, granola, kaše, hrst ořechů, zelený čaj. Nedávno to byla třeba tato mandlovo-jablečná kaše a milion věcí k tomu, ozdobená mandlemi, včelím pylem, jablkem, k tomu kiwi, mrkev, plátek kváskového chleba s máslem, okurkou, mungo klíčky. 


Včelí pyl je bezva, zábavná surovina. Zatím jsem s ním nijak neexperimentovala v kuchyni, jednoduše jej sypu na rozkrojený banán, politý kokosovým olejem, máslem a na smoothie misku. Ale v hlavě mi běží jeden sladký recept, tak se těšte a Vy utíkejte pro pyl :-) a ne jen protože hezky vypadá. Má úžasné vlastnosti. Posiluje naši imunitu, léčí anémii, což vítám, zpomaluje stárnutí, to vítám ještě víc :-D, zmírňuje alergické reakce, snižuje krevní tlak, má údajně i zrychlovat spalování... prostě samá pozitiva, nebudu Vás zahlcovat a poučovat. Kdo touží po vědění, google rád poslouží...



Mandlovo-jablečná kaše



  • 1/4 hrnku mandlí či jiných ořechů
  • 1 jablko
  • pár kapek citrónové šťávy


  • + skořice, hřebíček, kardamom, perníkové koření aj. koření
  • + sušené rozinky, brusinky, švestky aj.
  • + oříšky, kokos, včelí pyl aj.





Mandle jsem si přes noc namočila. Ráno jsem slila vodu, přilila čerstvou, filtrovanou vodu, množství závisí, jak chcete hustou kaši, přidala nastrouhané jablko, citrónovou šťávu a tyčovým mixérem rozmixovala v hladkou kaši. Pak už jen naservírovala do misky, posypala mandlemi, včelím pylem a pokladla jablkem a pustila se do snídaně :-) 




13 komentářů:

  1. S tím snídáním s tebou souhlasím - ale co, kdo se vymlouvá škodí sám sobě a připravuje se o ty největší dobroty:)
    Jinak jsem si všimla, že toho v poslední době píšeš k receptům víc, takové povídání okolo, a to se mi líbí:)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná snídaně :) O víkendu, proč ne. Ale nevím, v kolik bych musela vstávat, abych něco takového stihla v týdnu... Chjo. Ve všední dny tak leda ještě skoro poslepu namazaný chleba s něčím :( A to mám tak ráda pestré snídaně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si snídaně chystám večer a druhý den jen vytáhnu z ledničky a dlabu. :-) Neříkám, že to jde u všeho, ale u tohoto receptu bez problému. :-) Šárka

      Vymazat
    2. taky občas aplikuji, klidně i smoothie, záleží, jak pospíchám ráno :-)

      Vymazat
  3. Snídaně je základ, ano! Mám to úplně stejně :-)
    A líbí se mi tvé pestré snídaně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Snídaně musí být, při chladnějším počasí mám nejradši ty teplé, hlavně kašičkové. Ta tvoje vypadá báječně. Na ten pyl se teda musím podívat, to jsem ještě neslyšela

    OdpovědětVymazat
  5. Bez snídaně nevyjdu z domu a fakt nechápu, jak někdo může nesnídat. Moje nejoblíbenější jsou kaše, ale teplé :) Tato studená vypadá skvěle, ovšem zvyk je zvyk a po ránu musím mít něco teplého :D I když si někdy dám pečivo třeba s nějakou pomazánkou, šunkou apod., musím si ho ještě rozpéct, aby bylo teplé :D

    OdpovědětVymazat
  6. to vypadá super!!! :) hned pozítří vyzkoušim... :)

    OdpovědětVymazat
  7. Za kolik kupuješ ten pyl? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  8. a jakou má včelí pyl chuť, jako med?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ta chuť je velmi specifická, takže těžko ji k něčemu přirovnávat, ale určitě nechutná jako med. Jsou to takové granulky, které se rozpouští na jazyku a uvolňují nasládlou chuť.

      Vymazat
  9. Je vynikající, děkuji za inspiraci!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)