Žitný kváskový chléb s fíky a vlašskými ořechy

Nevěřili byste, jak dokáže člověka potěšit chleba, "obyčejný" chleba. Jo, je to blbost, ale přece takové maličkosti dělají život hezčí :-) 



Žádný chleba z kvasnic, který máte do dvou hodin z trouby... kváskový, na který si sice nějakou tu hodinku počkáte, o to víc si jej ale vážíte. A když pak zakrojíte a on je krásně nadýchaný a dopečený! Ano, moje počáteční pokusy byly sice jedlé, ale uvnitř občas mazlavé. A ťukám na dřevo, že tahle nedokonalost, se nám už vyhýbá. A i když i teď mají sakra daleko k perfektnosti, hrozně se mi líbí, takové moje vypiplané miminko. A o tom to je... 




Nebojte se kvásku, opravdu to není složité. Když to zvládnu já, nejsem nějak zvlášť zručná, věřím, že i Vy. Jeden, dva pokusy a pak už to pojede jako po másle...


Žitný kváskový chléb s fíky a vlašskými ořechy

Inspirace:http://paindemartin.blogspot.cz/


Kvásek
  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 220 g vody
  • 120 g celozrnné žitné mouky

Chléb
  • 170 g celozrnné žitné mouky
  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 10 g soli
  • 240 g vody
  • 100 g sušených fíků
  • 50 g vlašských ořechů


Nejprve jsem si omladila kvásek. Kvásek jsem si vytáhla z lednice a nechala ho dojít na pokojovou teplotu. Lžíci kvásku jsem promíchala s vodou a moukou. Nechala jsem kynout 16 hodin na teplém místě. Lžíci kvásku jsem si odložila na příští chléb. Já vždycky založím kvásek na večer a následující ráno zadělávám těsto.

Poté jsem smíchala mouky s vodou, přidala jsem kvásek a hnětla, přidala jsem sůl, fíky, vlašské ořechy a opět hnětla, dokud jsem  nevypracovala pevné těsto, upozorňuji, že těsto bude pěkně lepit, proto řádně podsypávejte moukou. vložila jsem jej do mísy, poprášila další moukou, přikryla utěrkou a dala kynout na teplé místo. Zhruba za hodinu jsem opět prohnětla a dala kynout na další hodinu. Po hodině jsem opět prohnětla. Těsto jsem roztáhla na čtverec a okraje jsem překládala do středu a vytvarovala kulatý bochník. Ten jsem vložila do ošatky vystlané potravinovou fólií, raději i posypanou moukou, přikryla utěrkou a dala opět kynout na 2 hodiny na teplé místo. Troubu jsem rozpálila na 250 stupňů. Dolů jsem vložila plech, do kterého jsem vlila zhruba 100 ml vody. Na další plech jsem překlopila chléb z ošatky, rychle zavřela troubu a pekla. Po 10 minutách jsem snížila teplotu na 220 stupňů a dopekla chléb. Nechala chvíli vychladnout a ještě vlažný jsem zabalila do utěrky. Chléb raději krájejte, až bude zcela vychladlý, žitná mouka má tendenci lepit. 




15 komentářů:

  1. Chléb vypadá moc pěkně a věřím, že potěšil, já mám většinou druhé Vánoce z toho když se mi něco takového povede! :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Vím, že to píšu pokaždé, ale rozhodně vyzkouším! Chleba bez mléka a vajec a s mými milovanými ořechy a fíky zní přesně jako něco pro mě! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Veľmi ma zaujal tento chlieb. Vyzerá zaujímavo, asi ho vyskúšam v krátkej dobe.

    OdpovědětVymazat
  4. Krasny chlebik, urcite zkusim, s orechy delavam, ale pridat i fiky, to me nenapadlo. A k tomu kynuti v osatce- je lepsi nez folii vylozit uterkou a tu posypat moukou nebo otrubami .

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásný chléb :) Zrovna včera jsem si po delší době upekla též kváskový. Celkově v chlebech mám moc ráda vlašské ořechy :) Dát tam i fíky by mě nenapadlo.

    OdpovědětVymazat
  6. zajímavá kombinace s těmi fíky..

    OdpovědětVymazat
  7. Já mám ráda olivový chléb, ale tenhle (navíc v kombinaci s fíky) zní dost zajímavě:)

    OdpovědětVymazat
  8. Život s kváskovým chlebem je o sakra hodně hezčí :) Tvůj recept mi připomněl, jak kdysi v Chorvatsku jedli chleba a přikusovali fíky. Škoda, že tohle nevyšlo, když jsme ještě fíky měly, bych je trochu vysušila a šup s nima do chleba

    OdpovědětVymazat
  9. Zeptam se, kolik davas kvasku, kdyz mas cerstve pripraveny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to, co oživím, jen oddělám lžíci, dvě na další pečení.

      Vymazat
  10. Ahoj můžu se zeptat jak připravuješ ten prvotní kvásek? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně, recept najdeš tady:http://www.delicious-blog-lucie.cz/2013/07/zitny-kvaskovy-chleb.html

      Vymazat
  11. Dobrý den,jak dlouho pak chléb pecete na tech 220stupnu? Dala jsem 10min 250stupnu a 40min 220stupnu a nahore se mi pripekl a nevim, zda bude vevnitr upeceny. Děkuji za radu. Lenka Antošová

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)