Salát s napařovanou zeleninou a tofu zálivkou

Často narážím na problém mnohých, kteří by i rádi, dejme tomu, vylepšili jídelníček, nejedli tolik masa na úkor bílkovin rostlinného původu a nahradili jej částečně tofu, ale netuší, jak jej upravit, aby zachutnalo. Kdybych měla mluvit za sebe, řeším spíš opačný problém, snažím se své chutě krotit. Kdo se krapet zajímá o stravování, asi už někde zaznamenal věčné propírané téma, jak to s tou sójou teda je. Nebudu vydávat soudy, spíš razím cestu, všeho s mírou...




Věřím, že díky tomuto salátu ani nezaznamenáte, že jíte tofu. V zálivce byste jej hádali jen těžko nebo aspoň mně chuť nepřišla jako typická pro tofu. Je to fajn náhrada jogurtové zálivky s bylinkami, která bude chutnat i k pečené zelenině, masu, těstovinám, zeleninovým nudlím...



Salát s napařovanou zeleninou a tofu zálivkou (3 - 4 porce)

Inspirace: H. Zemanová, BioAbecedář

Zálivka
  • 1 balení bílého tofu (200 g)
  • 200 ml vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • hrst petrželky
  • hrst pažitky
  • sůl, pepř
Salát

  • 1 košťál brokolice
  • 3 mrkve
  • 1 fialová cibule
  • mísa směsi listových salátů
  • 2 lžíce vinného octa
  • hrst sedmikrásek


Začala jsem zálivkou, aby stihla vychladnout. Tofu jsem si krátce povařila ve vodě, zhruba 5 minut. Následně jsem jej rozmixovala včetně vody s olivovým olejem, hořčicí, česnekem, solí, pepřem. Vmíchala jsem bylinky a odložila.

Brokolici jsem omyla, mrkev a cibuli oloupala. Zeleninu jsem nakrájela na menší kousky a uvařila v páře. 

Salátové listy jsem omyla, osušila, dochutila vinným octem, pokladla uvařenou zeleninou, doplnila zálivkou a nakonec posypala ještě sedmikráskami.



4 komentářů:

Děkuji za komentář :-)